MIGJENI \ Millosh Gjergj Nikolla \ sr.Miloš Đoka Nikolić
Jeta dhe Vepra
Millosh Gjergj Nikolla
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:
Për Migjenin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.migjeni.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#


#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdripi select ...

1911 redakto

 • 13 tetor: Në Shkodër lind Millosh Gjergj Nikolla.[1][2]

1916 redakto

 • Në moshën 5 vjeçare i vdesë e ëma Sofia Kokoshi. Mbetet me të atin, një vëlla dhe katër motra. [3][2]

1922 redakto

 • Deri më 1922 qëndroi në vendlindje.[1]
 • I ati i Migjenit, Gjergji (Gjoka) merr pjesë si përfaqsues i zgjedhur i Shkodrës në Kongresin e Beratit më 1922.[4][3]

1923 redakto

 • 1923 der më 1925 u shkollua në Tivar, ku e motra Lenka ishte e shpërngulur.[3]

1924 redakto

 • Në moshen 13 vjeçare i vdes i ati. [2]

1925 redakto

 • Nga 1923 der më 1925 u shkollua në Tivar, ku e motra Lenka ishte e shpërngulur.[3]

1928 redakto

 • Nga 1928-1932 ndoqi mësimet e mesme teologjike në Manastir. Bien në sy sëmundjet e shpeshta fizike (H.Zh.).[3]

1932 redakto

 • Nga 1928-1932 ndoqi mësimet e mesme teologjike në Manastir.[3]
 • Migjeni pasi mbaroi seminarin dhe nuk mundi të sigurojë një bursë për të vazhduar studimet e larta, mbeti pa punë deri sa më 1933 u emërua mësues në Vrakë, një fshat afër Shkodrës.[2]

1933 redakto

 • Nga 1933-1937 punoi si mësues filloreje në Vrakë, Shkodër dhe në Pukë.[shënim relativ përnga koha: Rruga Vrakë-Shkodër, që ai bëntë përditë me biçikletë, ia keqësoi gjendjen shëndetsore. Gjatë kohës që qëndroi në seminar, Migjeni sëmurej shpesh dhe ishte nën kontroll të vazhdueshëm të mjekut, ngaqë mushkëritë e tij ishin të dobëta dhe rezikoheshin të prekeshin nga turbekulozi, sëmundja tipike e kohës, nga e cila i vdiq edhe nëna. ][3][2]

1934 redakto

 • Shkrimet e para i botoi më 1934, bashkëpunoi në revistat "Iliria", "Bota e re" etj.[3]

1936 redakto

 • Doli përmbledhja e krijimtarisë letrare së Migjenit "Vargjet e lira".[1]

1937 redakto

 • Nga 1933-1937 punoi si mësues filloreje në Vrakë, Shkodër dhe në Pukë.[3]
 • dhjetor: Migjeni niset për në Itali, për t'u kuruar në senatoriumin San-Luigji të Torinos, pastaj në Spitalin Torre Pellice.[5]

1938 redakto

 • 26 gusht: Në një sanatorium pranë Torinos në Torre Pellice në Itali, në moshën 27 vjeçare vdesë MIGJENI.[1][3]
data redakto
 • 1876 : Para se të vdiste, gjyshi i Migjenit, Nikolla Dibrani, më 1876, u bë me dy djem. Gjergji (ose Gjoka) (1872-1924, i ati i Milloshit) dhe Kristo[6][3].
 • 1900 : I ati i Migjenit, Gjergji martohet me Sofia Kokoshin (e ëma Migjenit)[3].
 • 1956: Me interesimin e pushtetit popullor eshtrat e Migjenit u sollën në vendlindje (1956)[3].
 • 1957: Nga ana e qeversi së kohës në Shqipëri, ju dha titulli "Mësues i Popullit" (1957)[3]
 • 1961 deri 1993 : Godina në të cilen ishte lindur Migjeni ishte e ndërtuar në oborrin e shtëpisë së Trimçeveve dhe pikërisht kjo shtëpi u bë edhe Muzeu i Migjenit nga viti 1961 deri ne vitin 1993.[3]
 • 2002 : Në tregë hudhet një përmbledhje me punimet e Migjenit i titulluar "Vepra - Migjeni".[3]
 • 2003 : Hapet Shkolla e mesme jopublike n'erë “Migjeni”.[7]
të dhëna redakto

sipas:

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.281 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Informamza letersia.fajtori.com : Letërsi e pavarsisë - Migjeni
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 Enciklopedia "Wikipedia" artikulli : Migjeni
 4. sipas Vijki: Shiko faqja 12 nga http://shqiptarortodoks.com/tekste/legjislacioni/statuti_1923.pdf nën emrin Gjiko Nokoliq
 5. Informamza: shkodraonline.com Migjeni
 6. sipas Wikit: Skender Luarasi, "Migjeni: Jeta" .: Cetis:Tirana, 2002, pp 7-8.
 7. [1]
burime redakto
Për tekstet e plota dhe të radhitura, shiko : këtu, "Vargjet e lira", "Kanget e mjerimit", "Kanget e Perendimit", "Kanget e rinise", "Kanget e fundit".
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570