Gjergj Fishta
Jeta dhe Vepra
Gjergj Fishta
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Gjuha shqype

Për Gjergjin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.gjergjfishta.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#


#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdripi select ...

1871 redakto

 • 23 tetor: Në fshatin Fishtë të Zadrimës, më 23 tetor lind Gjergj Fishta.[1]

1902 redakto

 • Gjergj Fishta mori drejtimin e Shkollës françeskane në Shkodër dhe aty, për herë të parë, vuri gjuhën shqipe si gjuhë mësimi.[1]

1907 redakto

 • Gj.F. botoi në Sarajevë veprën e parë satirike Anzat e Parnasit.[1]

1908 redakto

 • Gj.F mori pjesë në Kongresin e Manastirit, ku edhe qe emëruar kryetar i Komisinonit për caktimin e Alfabetit të gjuhës shqipe.[1]

1909 redakto

 • Gj.F. botoi në Zarë librin Pika voese, që më pas do ta titullonte Vallja e Parrizit.[1]

1911 redakto

 • Gj.F. shfaqi melodramën Shqiptari i qytetnuem.[1]

1912 redakto

 • Gj.F. shfaqi melodramën Vëllaznia apo Shën Françesku i Assisi-t.[1]

1913 redakto

 • Gj.F. themeloi revistë e njohur Hylli i Dritës.[1]

1914 redakto

 • Gj.F. shkruan tragjedinë Juda Makabe.[1]

1923 redakto

 • Gj.F. botoi në Shkodër Gomari i Babastanit.[1]

1924 redakto

 • Gj.F. botoi Mrizin e Zanave.[1]

1925 redakto

 • Gjergj Fishta botoi në Zarë bleun e parë të poemës më të madhe epike në gjuhën shqipe Lahuta e Malsisë.[1]

1937 redakto

 • Gj.F. botoi të plotë kryevepren e tij Lahuta e malsisë në variantin përfundimtar.[1]

1940 redakto

 • 30 dhjetor : Gjergj Fishta vdiq më 30 dhjetor 1940.[1]
data redakto
të dhëna redakto

sipas:

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.271-272 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
burime redakto
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570