NË ENCIKLOPEDI


Naum Panajot Bredhi \ Naum Veqilharxhi \
Jeta dhe Vepra
Naum Veqilharxhi
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:
Për Naumin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.naumveqilharxhi.org .edu .al .com

NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#1797#1800#1821#1824#1829#1838#1844#1845#1846
#data #të dhëna #burime

 ... Hipi Zhdripi select ...

1797 redakto

1797 NË ENCIKLOPEDI

 • Lindet në Vithkuq të Korçës dhe pagëzohet me emrin Naum Panajot Bredhi. [1]

1800 redakto

1800 NË ENCIKLOPEDI

 • I ati i tij, Panjot Bredhi, për shkak të keqësimit të gjendjes së ortodoksve, së bashku me familje e braktis Vithkuqin dhe mërgojnë në principaten rumune Tara Romaneasca.

1821 redakto

1821 NË ENCIKLOPEDI

 • I ndikuar nga idetë e lëvizjeve kombëtare të popujve të Ballkanit, merr pjesë në revulucionin rumun kundër perandoris osmane. [1]
 • Formulon kërkesat themelore të Rilindjes. [1]
 • Krijon alfabetin e gjuhës shqipe, të përbërë nga 33 shkronja. [1]

1824 redakto

1824 NË ENCIKLOPEDI

 • Fillon punën 20-vjeçare për krijimin e një abetareje të gjuhës shqipe.

1829 redakto

1829 NË ENCIKLOPEDI

 • Tani më familja e tij ishte një nga më të pasurat dhe më të respektuarat në qytetin e Brailes. Naumi zotëronte disa prona të patundura dhe ndërkohë ushtronte dhe profesionin e avokatit.

1838 redakto

1838 NË ENCIKLOPEDI

 • Përderi sa e tërë familja e tij, para autoriteteve rumune për rexhistrimin e popullsisë, deklarohet grekë [2] Naumi rexhistrohet si shqiptarë.

1844 redakto

1844 NË ENCIKLOPEDI

 • Boton abetaren e parë për mësimin e gjuhës shqipe, të titulluar "Evëtar". [1] Kjo abetare përmbante dhe një alfabet origjinal (vetë krijim i Naumit), por meqë ai ishte unik në llojin e tij, i vështirë për t'u shkruar dhe pa asnjë ngjashmëri me ndonjë gjuhë tjetër, nuk pati mundësinë për ta bërë popullore.

1845 redakto

1845 NË ENCIKLOPEDI

 • Përpunon dhe zgjeron përmbajtjen e "Evetar"-it, dhe këtë e boton nën titullin "Fare i ri evëtar shqip për djelm nismëtar". [1]

1846 redakto

1846 NË ENCIKLOPEDI

 • I dërgon, nipit të tij letrë qarkoren "Enqiklikë", letër e shkruar në greqisht, e cila merret si manifest i parë i lëvizjes kombëtare shqiptare.
 • Helmohet në Stamboll, nga agjentët e Patriarkanës.

data redakto

të dhëna redakto

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 ANG-Naum Veqilharxhi
 2. Pasi që në atë kohë popullsia zakonisht rexhistrohej sipas përkatësis së Kishës, d.m.th ortodoks të kishës greke apo si thuhej në atë kohë të zakonit grekë.

burime redakto

1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570