NË ENCIKLOPEDI


Marin Barleti \ lat.:Marinus Barletius \ it.:Marino Barlezio
Jeta dhe Vepra
Marin Barleti
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:
Për Marinin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.marinbarleti.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#1450 #1474 #1478 #1479 #1504 #1506 #1510 #1512
#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdrip select ...


1450 redakto

  • rreth 1450 : Në Shkodër lind Marin Barleti.

1474 redakto

  • Merr pjesë në betejat kundër Osmanëve.

1478 redakto

  • Merr pjesë në mbrojtjen e Shkodrës nga Osmanet.

1479 redakto

  • Pas ramjes së Shkodrës në duar të Osmanëve, shkonë në Itali dhe fillon të shkruaj vepren e tij "Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis".

1504 redakto

  • Në Venedig, del nga shtypi vepra e tij "De obsidione Scodransi" (Rrethimi i Shkodrës).

1506 redakto

  • Në Romë fillon të del nga shtypi vepa e tij

1510 redakto

  • Dalin nga shtypi ekzeplarët e fundit të vepres së tij

1512 redakto

  • 1512/1513 Supozohet që në Romë të ketë vdekur Marin Barleti.

data redakto

  • 1555 Në Vendeik del nga shtypi botimi i dytë i veprës së Barletit "Compendium vitarum ponticum et imperatorum" (Përmbledhje biografish të Papëve dhe Perandorëve). Fati i librave të shtypur në botimin e parë ende nuk dihet.
  • 1555 Gjatë kësaj kohe dhe më pasë në shekullin e XVII, bëhen përkthime të vepra të tij. Vepra "Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis" përkthehet dhjetra herë në gjuhen gjermane.

burime redakto

http://www.shqiperia.com artikulli: Gjergj Kastrioti

1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570