NË ENCIKLOPEDI


Pjetër Budi \ it.:Pietro Budi
Jeta dhe Vepra
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:
Për Pjetërin, ... :

/dhe muzikën

Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.pjeterbudi.org .edu .al
Universiteti “Pjetër Budi” .com

NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#1566 #1587 #1599#1610 #1616 #1617 #1618 #1619 #1621 #1622
#data #të dhëna #burime

   
 Ku janë ata pleq bujarë,
 që qenë përpara ne,
 e ata trima sqimatarë,
 të shpejtë si rrufe? 
 ...
 "…aqë sa munda luftova me gjithë zemër jo për qishdo lakmi e lavdi të mrazët, 
   po me një të madh dëshirë për ndihmë të patries e të gjuhës sonë"…
 
1566 redakto
 • Lindi në Gurë të Bardhë të Matit
1587 redakto
 • U caktua meshtar dhe shërbeu si famulltar i thjeshtë për 12 vjet në Kosovë dhe me vonë 17 vjet të tjerë si zëvendës i përgjithshëm i dioqezave të Serbisë.[1]
1599 redakto
 • Zgjidhet Vicar Gjeneral i Serbisë nën Perandorin Osmane (vicario generale).
1610 redakto
 • Budin e gjejmë si "prirës i krishterëve të Shkupit".
1616 redakto
 • Udhton për në Romë, ku vendoset me vendbanim deri më 1618.
1617 redakto
 • Budin e gjejmë si "prirës i Prokupljes".
1618 redakto
 • Me këmbëngulje dhe përpjekje të mëdha arriti që të botonte në Romë veprën e parë "Doktrina e krishtenë„
 • Në mars, niset për në Spanjë, në misionin 18 muajsh "Santiago de Compostela".
1619 redakto
 • Kthehet nga Spanja në Romë.
1621 redakto
 • I dërgon një letër Gocadinit, në të cilën paraqiten situata e shqiptarve dhe nevoja e organizimt të kryengritjes.
 • Boton vepren "Rituali roman".
 • Boton vepren "Pasqyra e të rrëfyemit".
 • Më 20 qershor zgjidhet "Episcopus Sapatensis et Sardensis"
1622 redakto
 • Organizonë një mbledhje të të gjithë klerikëve shqiptarë të zonës së Shkodrës, Zadrimës, e Lezhës dhe i bëri të betoheshin e të nënshkruanin një vendim se nuk do të pranonin kurrë klerikë të huaj.
 • Në dhjetor pakë para "Festave të Krishtlindjes", nga kleri i kohës bëhet e ditur se u mbytë duke kaluar Drinin.
data redakto
të dhëna redakto
 1. Duhet gjetur emrat e saktë, për Serbi nuk e di por për Kosovë jamë i sigurt që nuk ka ekzistu ky emër
burime redakto
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570