Ndre Mjeda \
Jeta dhe Vepra
Ndre Mjeda
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Dimni, /Gjuha shqipe - vjersha

Për Ndrenë, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.ndremjeda.org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#


#data #të dhëna #burime

... Hipi Zhdripi select ...

1866 redakto

 • 19 nëntor : Më një fhatë në rrethinën e Shkodrës, më 19 nëntor 1866, lind Ndre Mjeda.[1]

1899 redakto

 • fillon periudha katërvjeçare e njohur si periudha e "Vigut të Mirditës" ku Mjeda shërbeu si famullitar (1899-1902).[2]

1901 redakto

 • Mjeda, fizikisht merr pjesë në "Kryengritjen e Mirditës" (1901-1902).[2]
 • Mjeda si duket punon si mësues në Iballë ("merr pjesë në ngritjen e shkollës së parë shqipe në Alpet e Veriut, në Iballë (1901-1903)}.[2]

1902 redakto

 • Mjeda, fizikisht merr pjesë në "Kryengritjen e Mirditës" (1901-1902).[2]
 • Mjeda si duket punon si mësues në Iballë ("merr pjesë në ngritjen e shkollës së parë shqipe në Alpet e Veriut, në Iballë (1901-1903)}.[2]
 • 11-12 tetor; Mjeda arrestohet nga turqit (qeveria).[2]
 • mbaron periudha katërvjeçare e njohur si periudha e "Vigut të Mirditës" ku Mjeda shërbeu si famullitar (1899-1902).[2]

1903 redakto

 • Mjeda si duket punon si mësues në Iballë ("merr pjesë në ngritjen e shkollës së parë shqipe në Alpet e Veriut, në Iballë (1901-1903)}.[2]

1908 redakto

 • 14 nëntor - 22 nëntor, Mjeda merr pjesë në Kongresin e Manastirit. Sipas Dr. Quku "Ai ka provuar se secili nga delegatët shkoi në Kongres si dalëzotës i një alfabeti të caktuar dhe se të gjitha rrugët për kompromis, që u provuan ditët e para të punimeve dështuan."[2]
 • 20 nëntorit , ...(kur) Mjeda bëri kthesën e madhe në momentin e fundit, kur po shihej qartë dështimi i "Kongresit të Manastirit". Mjeda, tërhoqi alfabetin e tij me shenja diakritike, për afirmimin e të cilit kishte punuar intensivisht për njëzet vjet me radhë dhe punoi për një alfabet tjetër, alfabetin që kemi sot.[2]

1912 redakto

 • 1-2 nëntor; Mjeda arrestohet nga turqit (qeveria).[2]

1925 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel. (Në vitet 1925-1929, Mjeda jetoi i mbërthyer në famullinë e tij në Kukel, realisht i dënuar që të mos lëvizte jashtë famullisë.)[2]

1926 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel. [2]

1927 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel. [2]

1928 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel. [2]

1929 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel. (Në vitet 1925-1929, Mjeda jetoi i mbërthyer në famullinë e tij në Kukel, realisht i dënuar që të mos lëvizte jashtë famullisë.)[2]

1930 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. (Në vitet 1930-1937, Mjeda punoi si profesor i gjuhës shqipe në Shkodër, duke mbajtur njëkohësisht edhe postin zyrtar si famullitar i Kuklit.)[2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". (Në vitet 1930-37, Mjeda punoi gjatë për një vepër fondmentale të gjuhësisë shqiptare, "Fjalorin leksikografik të gjuhës shqipe".)[2]

1931 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]
 • Botohet punimi i Mjedës "Studi albanesi", Roma, 1931. [2]

1932 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]
 • Botohen studimet e Mjedës nën titullin "Prend e Prendë" (1932). [2]

1933 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]

1934 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]

1935 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". [2]

1936 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. [2]
 • Botohen studimet e Mjedës nën titujt "Dromca toponamastike (Zedda, Zenta, Centa, Cetta, Genta, Senta"). [2]

1937 redakto

 • Punon si famulitar në Kukel si dhe profesor i gjuhës shqipe në Shkodër. (Në vitet 1930-1937, Mjeda punoi si profesor i gjuhës shqipe në Shkodër, duke mbajtur njëkohësisht edhe postin zyrtar si famullitar i Kuklit.)[2]
 • Merret me përpilimin e punimit të tij "Fjalori leksikografik i gjuhës shqipe". (Në vitet 1930-37, Mjeda punoi gjatë për një vepër fondmentale të gjuhësisë shqiptare, "Fjalorin leksikografik të gjuhës shqipe".)[2]
 • 1 gusht; Vdiq Ndre Mjeda.[1] Sapo u kthye nga Tirana sëmuret nga paraliza e zemrës dhe vdes në Shkodër më 1 gusht 1937, në vigjiljen e "Festës se Kuklit", Shën Shtjefnit. Katafalku me trupin e tij, vendoset në kishën e Jezuitëve në Shkodër.[2]
data redakto
 • 2 gusht; Rinia studentore, përfaqësues të tjerë të rinisë shkodrane, miq e dashamirës, dishepuj e bashkëpunëtorë bëjnë homazhe para trupit të tij. Nderimet, fjalimet dhe procesionet në qytet me arkivolin e tij u bënë ditën e hënë, më 2 gusht.[2]
të dhëna redakto

sipas:

 1. 1,0 1,1 GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.270-271 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 Klajd Kapinova në Një seri eseistike që rizbulon Ndre Mjedë për "Gazeta Kritika", 2010
burime redakto
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570