Sami Frashëri \ Sami Bej Frashëri \ tr.: Shemseddin Sami
Jeta dhe Vepra
Shemsedi Sami Sami Frashëri
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Kamus Al Alam
/Shqipëria ç'ka qenë, ç'është e ç'do të bëhetë
/Fjalë të urta

Për Samiun, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.samifrasheri.org .edu .al .com

NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#1850 #1851 #1852 #1853 #1854 #1855 #1856 #1857 #1858 #1859 #1860 #1861 #1862 #1863 #1864 #1865 #1866 #1867 #1868 #1869
#1870 #1871 #1872 #1873 #1874 #1875 #1876 #1877 #1878 #1879 #1880 #1881 #1882 #1883 #1884 #1885 #1886 #1887 #1888 #1889
#1890 #1891 #1892 #1893 #1894 #1895 #1896 #1897 #1898 #1899 #1900 #1901 #1902 #1903 #1904 #data #të dhëna #burime

                 ... Hipi Zhdripi select ...
 

1850Redakto

1850 NË ENCIKLOPEDI

 • Lindet në Frashër më 1 qershor, si fëmijë i Halid Frashërit dhe i Emine Mytevelit.[1][2][3]

1857Redakto

1857 NË ENCIKLOPEDI

 • I ati, Halidi dhe i vëllai i madh, Abdyli, punojnë në Janinë, për t´ia, siguruar, ashtu, jetesë familjes në Frashër. [4][2]

1860Redakto

1860 NË ENCIKLOPEDI

 • I vdes i ati, Halidi, në Janinë. [4]

1862Redakto

1862 NË ENCIKLOPEDI

 • Në moshën 48 vjeçare i vdes e ëma, Emineja, në Frashër. [4]

1865Redakto

1865 NË ENCIKLOPEDI

 • I vëllai i madh, Abdyli, që ishte zot shtëpie, i shpërngul edhe të katër vëllëzërit në Janinë. [4]
 • I fillon mësimet në gjimazin e njohur, gjashtëvjeçar, të Zosimeajve, në Janinë. Persishten, arabishten dhe turqishten vazhdon t˙i mësojë te dy myderizë të njohur të Janinës. [2]

1871Redakto

1871 NË ENCIKLOPEDI

 • Mbaronë gjimnazin "Zosimea" në Janinë, mësonë gjuhë të vjetra e të reja dhe pajiset me një kulturë të gjerë.[1][2]
 • I vëllai, Naimi, shkruan dhe e boton Gramatikën e persishtes sipas metodës së re. [4]

1872Redakto

1872 NË ENCIKLOPEDI

 • Shkon në Stamboll për punë, dhe atje vie në kontakt menjëherë me Pashko Vasën, Jani Vreton, Ismail Qemalin, Kristoforidhin, Hoxha Tasinin etj. [1]
 • Bashkëpunonë me përfaqësuesit më përparimtarë të lëvizjes demokratike-borgjeze turke. [2]

1874Redakto

1874 NË ENCIKLOPEDI

 • Më 6 prill, bëhet shfaqja e dramës "Besa" në Teatrin e Perandorisë në Staboll. [3]
 • Në qershor, shkonë në Tripolin e Libisë, ku për 9 muaj drejtonë gazetën zyrtare dygjuhësore - turqisht, arabisht- Tarabulus, të vilajetit. [3]

1875Redakto

1875 NË ENCIKLOPEDI

1876Redakto

1876 NË ENCIKLOPEDI

1877Redakto

1877 NË ENCIKLOPEDI

 • Punonë për një kohë të shkurt në administratet e trupave në Janinë. [3]
 • Për shkak të veprimtarisë politike, e syrgjynosin në ishullin Rodos. [4]
 • I vdes, prej tuberkulozit, edhe vëllai tjetër, Tahsini. [4]

1879Redakto

1879 NË ENCIKLOPEDI

 • Punonë për themelimin e "Shoqërisë së të shtypurit shkronja shqip". [2]
 • 12 tetor : Në Stamboll themelohet "Shoqëria e të shtypurit Shronja Shqipe". Njëri nga themeluesit e saj ishte edhe Pashko Vasa, Militonin bashkë me të Sami Frashëri dhe Jani Vretoja. Kryetar i saj u zgjodh Sami Frashëri, 25 vite më i ri se i pari dhe 28 vjetë më i ri se i dyti.[3][5]

1880Redakto

1880 NË ENCIKLOPEDI

 • I vëllai, Naimi, shkruan poemën e shkurtër Shqipëria, e cila disa vjet do të qarkullojë e pabotuar në Shqipëri dhe ndër shqiptarët në botën e huaj. [4]

1881Redakto

1881 NË ENCIKLOPEDI

1882Redakto

1882 NË ENCIKLOPEDI

 • Është autor i fjalorit dygjuhësh frëngjisht-turqisht "Kamus-i fransevi". [2][3]
 • Naimi me familjen e vet dhe të vëllait, Abdylit, shpërngulet përgjithmonë në Stamboll, ku do të jetojë deri në vdekje. [4]
 • Naimi është i zënë në punë si këshilltar për botimin e veprave në gjuhën turke në Drejtorinë e Censurës të Ministrisë së Arsimit. [4]
 • Naimi ndërmjetëson për dhënjen e lejes për botimin e një reviste kulturore në gjuhën shqipe, në Stamboll, e cila do të fillojë të botohet dy vjet më vonë, më 1884, me titullin Drita. [4]

1884Redakto

1884 NË ENCIKLOPEDI

 • I vëllai, Naimi, nxjerr lejen për botimin e revistës kulturore Drita, e cila, pas disa numrash, do të titullohet Dituria. [4]
 • Me urdhërin e sulltanit, të vëllain, Abdyl Frashërin, të burgosur në Prizren, e dërgojnë me familje në Balikesir e, pastaj, në BandirmaAnadollit, ku mbetet i burgosur dy vjet. [4]
 • Merr në udhëheqje revistën e parë në gjuhën shqipe, Revista Kulturore "Drita". [2]
 • Në bashkëpunim me një shtëpi botuese të ShBA-ve, boton një seri të librave të xhepit ("Cep Kütüphanesi"), me tema popullaririuese të shkencës, nga kjo seri 15 ishin të ti. [3]

1885Redakto

1885 NË ENCIKLOPEDI

 • Është autor i fjalorit dygjuhësor arabisht-turqisht "Kamus-i arabi". [2][3]

1886Redakto

1886 NË ENCIKLOPEDI

 • Në Stamboll, boton "Abetare e gjuhës shqipe" dhe "Shkronjëtore e gjuhës shqipe" (gramatikë e shqipes). [1][2].
 • Naimi, boton poemën atdhetare, Bagëti e Bujqësija, Boton edhe një sërë veprash mësimore-shkollore në shtypshkronjën e shqiptarëve në Bukureshtë. [4]

1887Redakto

1887 NË ENCIKLOPEDI

 • Letrat që me të vëllain, Naimin, ia shkruajnë Visar Dodanit, në Bukuresht, tregojnë se sa shumë interesohet për punën e Shoqërisë së shqiptarëve të Bukureshtit, për punët e shtypshkronjës së saj, për dërgimin e librave në Shqipëri për nevojat e shkollës së posahapur shqipe të Korçës dhe për çëstje tjera arsimore, kulturore dhe politike. [4]

1888Redakto

1888 NË ENCIKLOPEDI

 • Boton gjeografinë "Shkronja". [1][2]

1890Redakto

1890 NË ENCIKLOPEDI

 • Nga fundi i vitit, në lagjen e Stabollit, Erenky (Erenköy), ndërton një Villë, ku jetoi me gruan, Emine Veliun, pesë fëmijët e tyre dhe dy fëmijët e vëllaut të madhë të vdekur, Adylit. [3]

1892Redakto

1892 NË ENCIKLOPEDI

 • I vdes i vëllai i madh, Abdyli. [4]

1897Redakto

1897 NË ENCIKLOPEDI

 • Në revistën Albania, I vëllai, Naimi, riboton vjershën Nga dolli shqipëtari, por tani e titull të ri: Pellazgët-Shqipëtarët. [4]
 • Pas reagimeve të ashpra të qeverisë osmane, punimet e tij fillon të i botojë në Bukureshtë. [3]

1898Redakto

1898 NË ENCIKLOPEDI

 • Botohen poemat e mëdha, të të vllait, Naimit, Istoria e Skënderbeut dhe Qerbelaja. [4]
 • I vëllai, Naimi, është i sëmurë rëndë. [4]

1899Redakto

1899 NË ENCIKLOPEDI

 • Boton në Bruksel, pa emër autori, "Shqipëria ç'ka qenë, ç'është e ç'do të bëhet". [2]

1900Redakto

1900 NË ENCIKLOPEDI

 • Boton në gjuhën turke Enciklopedinë e tij "Kamus-ul alâm", në 6 vëllime, ku u jep një vend të dukshëm botës shqiptare, figurave të rëndësishme që ka nxjerrë populli shqiptar gjatë historisë së tij. Aty, jepë njoftime për institucionet shtetërore, arsimore, fetare etj., si edhe të dhëna gjeografike jo vetëm për qytetet dhe qendrat administrative më të rëndësishme të Shqipërisë, por edhe për fshatrat më të njohura.[2]
 • Në mëgjesin e 19 tetorit[2], në Stamboll, i vdesë i vëllai, Naimi të cilin e varrsë në Merdyvengoj. [4]

1901Redakto

1901 NË ENCIKLOPEDI

 • Është autor i fjalorit normativ të gjuhës turke, "Kamus-i türki", i cili ruan vlerën e vet të madhe edhe në ditët e sotme. Fjalori "Kamus-i türki"përmban mbi 40 mijë fjalë e shprehje gjuhësore.[2][3]

1904Redakto

1904 NË ENCIKLOPEDI

 • Pas vdekjes, Samiu la një bibliotekë me 12. 000 tituj. [3]
 • Përderisa eshtart e dy vëllëzërve, Adylit dhe Naimit, më 1937 u barten në Tiran, eshtrat e Samiut për hirë të mburrjes së popullit turkë me Shemsedin Samiun (Şemseddin Sami), mbeten në Stamboll. [3]

dataRedakto

të dhënaRedakto

Sipas:

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 ANG-Sami Frashëri
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 Enciklopedia e Lirë, Wikipedia - Sami Frashëri
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 Die freie Enzyklopädie, Wikipedia - Sami Frashëri
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 Sipas Kronologjia e jetësPorosia e madhe nga Rexhep Qosja.
 5. 5,0 5,1 Vehbi Bala : PASHKO VASA - portret-monografi, botuar në : Pashko Vasa VEPRA 4, Rilindja, Prishtinë 1989.

burimeRedakto

1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570