Jeni duke lexuar pjesë nga libri në punim e sipër:
Algjebra e përgjithëshme

Shkalla UNI
Gjykimet
Bashkësitë

Relacionet
Pasqyrimet
Veprimet binare
Grupi
Unaza, Trupi dhe Fusha

PërkufizimiRedakto

Diferenca e bashkësive A, B quhet bashkësia e elementeue të bashkësisë A që nuk janë në bashkësinë B[1]

Formulimi i përkufizimitRedakto

A\B {x x A X B}.

SimboliRedakto

Simboli \ (lexo: diferenca ose pa) është shenja e veprimit në fjalë.

ShembujRedakto

P.sh.:  \   ,  \   ,  \   , {1,3,5,7}\{2,3,4,5} { 1, 7}.

VetitëRedakto

Në bazë të përkufizimit 2.2.3 del se A\A   dhe A\  A, për çdo bashkësi A.

Komplementi i bashkësiveRedakto

Kur B C, atëherë A\B quhet komplement i bashkësisë B ndaj bashkësisë A dhe shënohet CAB ose B' (fig. 1.5.).

Ligji i invplucionitRedakto

P.sh.:      \  {x x   x<0}.

Relacioni (A')' A shpreh ligjin e involucionit.


  1. Matematika I dhe II i Entit të Teksteve dhe Mjeteve Mësimore të KSA të Kosovës, Fakulteti Teknik në Prishtinë (1979).