Pjesët e trupit

redakto
gjf.97
gjf.98
 1. Koka
 2. Qafa
 3. Gjoksi
 4. Barku
 5. Krahu
 6. Bërryli
 7. Parakrahu
 8. Kyçi i dorës
 9. Dora
 10. Gishtërinjtë
 11. Kofsha
 12. Gjuri
 13. Këmba
 14. Gishtërinjtë e këmbës
 15. Thembra
 16. Shputa e këmbës
 17. Balli
 18. Vetulla
 19. Syri
 20. Faqja
 21. Buzët
 22. Mjekra
 23. Flokët
 24. Veshi
 25. Hunda
 26. Dhëmbi, Dhëmballa
 27. Goja
 28. Gjuha

Trupi i njeriu

redakto

Ja një djalë i ri. Ai është sportist. Tani ai është zhveshur. Sportisti ka trup të rregullt. Trupi i tij është i fuqishëm.

Ja pjesët e trupit të tij: trungu, koka, duart dhe këmbët. Në kokë ka flokë. Flokët e djalit janë të zinj. Në kokë ka dy sy

dhe dy veshë. Ja syri dhe veshi i djathtë i djalit. Në kokë janë hunda dhe goja. Hunda ka dy vrima për të marr frymë. Goja ka

brenda gjuhën, dhëmbët dhe dhëmballët. Djali ka gojë të rrumbullakët dhe dhëmbë të bardhë. Ai ka ballë të lartë dhe faqe të

kuqe, buzë të trasha, vetulla të zeza, qepalla dhe qerpikë të zinj.

Djali ka dy duar dhe dy këmbë të gjata. Ai ka trup të lidhur. Në duar dhe në këmbë ka gishtërinj. Gishtrinjtë kanë thonjë. Ja

krahu i majtë dhe krahu i djahtë i djalit. Ai ka llërë të gjërë, kofshë të fuqishme dhe pulpa me muskuj.

Djali ka gjoks të drejtë dhe shpatulla të gjera. Ja dhe shpina e djalit. Ai ka kurriz të drejtë dhe mes të ngushtë.

Në trupin e njeriut janë organet e rendëshme: zemra, mushkëritë, mëlçia, shpretka, veshkat, stomaku, zorrët, etj. Djali ka

trup të hedhur dhe bark të vogël.

Ja një skelet i njeriut. Skeleti ka kocka ose eshtra. Ja kafka ose kocka e kokës, ja gjuri dhe kërcinjtë, thembra dhe shputa e

këmbës, ja supet dhe sqetullat, ja eshtrat e krahut dhe të parakrahut, ja brinjët dhe ijet.

Modele fjalish me pjesët e trupit.

redakto
 • Koka është e rrumbullakët.
 • Djali ka sy të zinj, kurse vajza ka sy të kaltërt.
 • Blerina ka hundë të drejtë, kurse Beni ka hundë si shqiponjë.
 • Toni ka flokë të dredhur ose kaçurrela.
 • Delina ka flokë të zinj e të drejtë.
 • Blerina ka gojë të vogël dhe dhëmbë të shpeshtë e të bardhë.
 • Iliri ka shpatulla të gjera dhe qafë të trashë e të fuqishme.
 • Shpresa ka trup të drejt ëdhe të të gjat.
 • Ky qytet ka djem të gjatë dhe vajza belholla.
 • Njeriu ka këmbë, kafshët kanë putër ose thundr.
 • Njeriu ka gojë, shpendët kanë sqep.

< 8
faqe
- 9 -

10 >
Jeni duke lexuar pjesë nga libri në punim e sipër:
Gjuha jonë
Shkalla I-rë
kapitullin: Paranjohuri
Alfabeti i gjuhës shqipe
Shenjat e pikësimit
Zanoret
Bashkëtingëlloret
Drejtshqiptimi dhe drejtshktimi
Theksi
Përshëndetje
Numërimi nga 1 - 10
Disa fjalë dhe fjali të thjeshta
Fjalë dhe forma fjalësh
Njëjës dhe shumës
Fjalë dhe forma gramatikore
Përemra
Çfarë ka në klasë?
Fjala një si nyjë
Numërorët
Dialog
Vende, popuj, gjuhë
Mbaresat e trajtës së shquar
Mbiemrat që tregojnë ngjyra
Ditët e javës, muajt dhe stinët e vitit
Dialog
Sa është ora?
Vaktet e ditës
Ora e Elionit
Dialog
Folja ndihmëse jam
Sot, nesër, pasnesër, dje, pardje
Emra farefisnie
Për t'u njohur me shokë dhe miq
Biseda të zakonshme
Dialog
Pjesët e trupit
Trupi i njeriu
Modele fjalish me pjesët e trupit
Forma pohore, pyetëse dhe mohore e foljes jam
Si je?
Ku je? Ku jeni? Ku janë?
Kush je ti, kush është ai (ajo)?

< 8
faqe
- 9 -

10 >