Folja ndihmëse jam

redakto
Mënyra dëftore
Koha e tashme
Unë jam Ne jemi
Ti je Ju jeni
Ai, ajo është Ata, ato janë

Shembuj fjalish me foljen jam

A.
Këtu janë një burrë, një grua dhe dy fëmijë.
Burri është shqiptar.
Gruaja nuk është shqiptare.
Fëmijët janë shqiptarë.
B.
Këtu jemi në Shqipëri.
Shqipëria është vend ballkanik.
Dielli është i nxehtë.
Shqiptarët janë besnik.
C.
Mirëdita, zotëri. Si jeni?
Jam shumë mirë. Faleminderit. Po ju?
Nuk jam shumë mirë sot.
Ç.
Ku janë fëmijët? / Fëmijët, ku janë?
Dy janë këtu dhe dy janë në Durrës.
A janë të kënaqur ata? Po, janë shumë të kënaqur. Durrësi është qytet i bukur.
D.
A është në shtëpi Agimi?
Jo, ai nuk është këtu. Sot është në shkollë.
Po Iliri dhe Miranda, a janë aty?
Jo as ata nuk janë këtu, janë jashtë.
Mirë, mirupafshim!
Dh. Përgjigjuni pyetjeve (Shembulli Miri dhe Beni janë shqiptarë.)
Çfarë janë Miri dhe Beni? (shqiptarë).
Çfarë janë Pino dhe Xhino? (italianë).
Çfarë janë Sergei dhe Aljosha? (rusë).
Çfarë janë Pjeri dhe Zhani? (francezë).
Çfarë janë Enri dhe Xhimi? (amerikanë).
E. Përgjigjuni pyetjeve sipas shembujve të dhënë:
(Ju) jeni i huaj? Po, jam i huaj. Jam francez. Jo, nuk jam francez, jam gjerman.
(Ju) jeni italian?
(Ju) jeni gjermane?
(Ju) jeni zvicerane?
(Ju) jeni rus?

Sot, nesër, pasnesër, dje, pardje

redakto
A.
Ç'ditë është sot?
Sot është e hënë.
Po nesër ç'ditë është?
Nesër është e martë.
Po masnesër?
Pasnesër është e mërkurë. / E mërkurë.
Ç'dit ishte dje?
Dje ishte e diel.
Po pardje ç'ditë ishte?
Pardje ishte e premte.
B.
Sot është ditë pune.
Nesër është ditë pushimi.
Pse ç'është nesër?
Nesër është e shtunë. Pasnesër është e diel.
E shtuna dhe e diela janë ditë pushimi.
C.
Si është koha sot?
Sot është kohë e mirë/e keqe. Sot është vapë (ngricë).
Sot është ditë pranverë/verë/vjeshte/dimer.
Sot është ditë me shi/borë/erë/mjegull.
Ç.
Pranvera është e freskët. Vera është e nxehtë. Vjeshta është me shira dhe me erë. Dimri është i ftohtë, me borë, akull e ngrica.
Ditët e javës Stinët e vitit
E hënë E premtë Pranvera
E matë E shtunë Vera
E mërkurë E diel Vjeshta
E enjte Dimri

< 6
faqe
- 7 -

8 >
Jeni duke lexuar pjesë nga libri në punim e sipër:
Gjuha jonë
Shkalla I-rë
kapitullin: Paranjohuri
Alfabeti i gjuhës shqipe
Shenjat e pikësimit
Zanoret
Bashkëtingëlloret
Drejtshqiptimi dhe drejtshktimi
Theksi
Përshëndetje
Numërimi nga 1 - 10
Disa fjalë dhe fjali të thjeshta
Fjalë dhe forma fjalësh
Njëjës dhe shumës
Fjalë dhe forma gramatikore
Përemra
Çfarë ka në klasë?
Fjala një si nyjë
Numërorët
Dialog
Vende, popuj, gjuhë
Mbaresat e trajtës së shquar
Mbiemrat që tregojnë ngjyra
Ditët e javës, muajt dhe stinët e vitit
Dialog
Sa është ora?
Vaktet e ditës
Ora e Elionit
Dialog
Folja ndihmëse jam
Sot, nesër, pasnesër, dje, pardje
Emra farefisnie
Për t'u njohur me shokë dhe miq
Biseda të zakonshme
Dialog
Pjesët e trupit
Trupi i njeriu
Modele fjalish me pjesët e trupit
Forma pohore, pyetëse dhe mohore e foljes jam
Si je?
Ku je? Ku jeni? Ku janë?
Kush je ti, kush është ai (ajo)?

< 6
faqe
- 7 -

8 >