Tokajon

Frym e ajër
Vini Re! Një pjesë e lidhjeve tek përgjigjet nuk punon ashtu si duhet - shumica e përgjigjeve gjendet aty.
      Çka është atmosfera ?
Pjesa e I-rë
 1. Ku e ka fundin atmosfera?
 2. Pse nuk ik atmosfera?
 3. Sa shtresa ka atmosfera?
 4. Çka është ajëri?
 5. Sa peshonë ajëri?
 6. Çka është drita?
 7. Pse është qielli i kaltërt?
 8. Si u krijua shtresa e ozonit?
 9. A bënë ta shikojmë "në diellin në sy"?
 10. Pse qielli nganjëherë ka bojë tjetër?
 11. Ku shtrihet shtresa e ozonit?
 12. Sa ozonë ka në atmosferë?
 13. A mundë të jetojnë njerzit në termosferë?
 14. Pse aeroplanet fluturojnë në stratosferë?
 15. Çka është drita polare?
 16. Çka të bëjë radio me jonosferën?
 17. Pse aeroplanet e gjithësisë nuk kallen kur hynë në atmosferë?
 18. Pse nxihemi nën rrezet e diellit?
 19. Çfarë nxehtësie është në atmosferë?
  Pjesa II-të
 20. Atje lartë është ftohtë apo nxehtë?
 21. E, pse skandinavët dhe skocezët reve u thonë "Perlmut"?
 22. Çka është klima?
 23. A ka klimë të ftohtë e klimë të nxehtë?
 24. Pse mesdita është më e ngrohtë se mëngjesi?
 25. Çka janë zonat klimatike?
 26. Çka janë hapësirat e shtypjes së lartë dhe ato të shtypjes së ulët?
 27. Si vije deri te shiu?
 28. Pse retë ndryshojnë formën e tyre?
 29. Pse fëmijët thonë borashiu?
 30. Me çka matet lagështia?
 31. Pse bubullon e veton qielli?
 32. Pse retë i rrethojnë majet e bjeshkëve?
 33. Pse janë "shtatë palë re"?
 34. Cili vend ka lagështi më së shumti?
 35. Ku bjenë bora ma e madhe?
 36. Me çka mund të ndikohet në mot?
 37. Ku është më së nxehëti në botë?
 38. Çka është Monsuni?
 39. Si krijohet ylberi?
  Pjesa III-të
 40. Ku është më ftoftë në polin veriorë apo atë jugorë?
 41. Për cilin vend thonë: "Atje ku nuk lind dielli"?
 42. Kush ka më tepër ujë, bora apo shiu?
 43. Po, si krijohet bora dhe kokërrizi?
 44. Sa të mëdha mund të jenë kokërrëzat e kokërrizit?
 45. Çka është vesa?
 46. Ku është toka e ngrirë?
 47. Pse rrezet e diellit e pastrojnë hapësirën nga mjegulla?
 48. Çka kuptojnë gjeografët me lagështinë e ajërit?
 49. Si krijohet vetima?
 50. A godet shpeshë ajo?
 51. Me çfarë nxitimi lëvizë ajo?
 52. A mund të godasin dy herë në një pikë?
 53. Të strehohem nën pemë apo të rri largë tyre?
 54. Si krijohet bubullima?
 55. Si logaritet largësia nga burimi i tyre?
 56. Pse vetëtima përcilet nga bubullima?
 57. Pse fryen era?
 58. Çka është vërshimi i ajërit?
 59. Për cilin vend thonë: "Atje ku nuk lind dielli"?
  Pjesa IV-të
 60. Me çfarë shpejtësie lëvizë ajëri kur fryen era?
 61. Çka është fryma ekuatriale?
 62. Kujt i thonë "syri i fortunës"?
 63. Ku kriohen hurikanet?
 64. Çka është tornado?
 65. Çka ndodhë kur era përpaset për bjeshkë?
 66. Kam lexuar fjalën e huajë "Chinook", çka është?
 67. Çka janë frontet klimatike?
 68. Në lajme metrologjike shohë T dhe L, çka janë këto?
 69. Kush i përpilonë lajmet meterologjike?
  Pjesa e V-të është bosh të këthenë këtu
  Pjesa e VI-të është bosh të këthenë këtu.
Pjesa: I-rë · II-të · III-të · IV-të ·
Pjesët V-të · VI-të janë bosh dhe të sjellin tek kjo faqe.