Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

|align="center" style="background-color:#ffffff" | __TOC__
|-bgcolor=#ABCDEF
| align="center" width="90%"|<tt><u>[[Tokajon/Fjalorthi#L|Lulzim Shahinaj]] na fletë</u> :<br>
Shqipëria bën pjesë në zonën aktive sizmike për 100 vitet e fundit kur tërmetet mund të arrijnë deri në 8 ballë. Veç zonave të përcaktuara si aktive sizmike më ndikuese në shtimin e lëkundjeve të tërmetit janë edhe kushtet klimaterike ku bëjnë pjesë paqëndrueshmëria e motit, ndryshimi i temperaturave etj.
 
Rreth 90% e tërmeteve janë tektonike, pra me lëvizjen e pllakave tektonike të vendosura afër kores së tokës rreth 40 km në thellësi, ndërsa 10% vullkanike dhe tektonike. Banorët duhet të mos përfshihen nga paniku, pasi godinat e ndërtuara pas viteve ‘80 nuk kanë probleme të paktën deri në 6 ballë.</tt>
|-bgcolor=#9BBDDF
|align="center" width="90%"|<tt><u>[[Tokajon/Fjalorthi#V|vargmal.org]]-ja na shkruan</u> :<br>Në fillim të shekullit të kaluar Elbasani u godit nga një tërmet tepër i fuqishëm, i cili rrënoi dhjetëra shtëpi banimi dhe mori jetën e qindra njerëzve. Tërmeti i 30 nëntorit 1967 me epiqendër në Malin e Zylit Gollobordë me Io=IX ballë shkaktoi dëme të mëdha në Dibër, Librazhd, Elbasan dhe rrethinat e tyre. Ndaj dhe sipas specialistit rreziku më i madh që i kanoset këtij qyteti dhe mbarë prefekturës janë pikërisht tërmetet.</tt>
|-bgcolor=#8BADCF
| align="center" width="90%"|<tt><u>Ekspert gjeografi na shkruan</u>:<br> '''[[Tokajon/Fjalorthi#Dh|Dheu]]'''<br> Lëndë e imët dhe e përderdhshme, që përbën shtresën e sipërme të tokës - steresë. Është krijuar nga thërmimi mekanik dhe kimik i bazës shkëmbore nga faktorë klimatikë, kimikë, biologjikë etj.</tt>
10.849

edits