Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

No edit summary
=====Si funksionon ky, Saismograf?=====
{{dygishta}} Këtë, shkruesin që tërheq vija sa herë që toka ja jep ''izën'' dhe ndalet kur i toka i thotë ''mos'', shkencëtarët e quajnë ''Seizmograf''. Në të vërtetë shkencëtarët me këtë emër nuk e thërrasin vetëm penën por gjithë aparaturën - matëse dhe paraqitëse. Shpesh, ekspertët krijojnë eksplodime nëntokësore. Nëpërmjet këtyre eksplodimeve krijohen ''valë shtyrëse''. Zakonisht këto valë përdoren për gjurmimin e baseneve të naftës apo për matjen e trashësisë së ''rrëshqimave'' të dheut e të akullit. Aparatura është e thjeshtë, një peshë, një pendë dhe ''regjistruesi''. Përgjatë lëkundjes së tokës, pesha në të cilën është kapur shkruesi lëkundet. Këto lëkundje regjistrohen drejtë për drejtë nga shkruesi në letër.
=====Cilat janë zonat aktive sizmike në Shqipëri?=====
{{dygishta}} Nga harta duket qartë se Shqipëria ndodhet në një rajon aktiv sizmik me tërmete me intensitet Io=VIII ballë për kushte mesatare të truallit. Nga studimi që janë realizuar, sipas inxhinierit Lulzim Shahinajt, zonat aktive sizmike të përcaktuara në Shqipëri janë: Janinë – Adriatik (gjatësore) Shkodër – Mat - Bilisht (gjatësore), Korçë - Peshkopi (gjatësore), Shkodër – Pejë (transversale) Lushnjë – Elbasan–Dibër (transversale) dhe Vlorë-Tepelenë (transversale) veçanërisht zona e Funarit dhe zona e Çermenikës në segmentin Elbasan-Dibër janë edhe epiqendra që kanë një rezonancë të fuqishme dhe për pasojë lëkundjet janë më të fuqishme përreth kësaj zone.
=====Çka ka ndodhë më 1920 në Elbasan?======
Në Elbasan në vitin 1920 janë shkatërruar 173 ndërtesa, janë dëmtuar 1790 ndërtesa, janë këputur gjitha minaret e xhamive dhe janë dëmtuar rëndë muret e kalasë. E gjithë kjo kërdi ka ndodhur si shkak i një tërmeti që e ka goditur qytetin e bukur.
 
=====Ku ndodhet Varri i Andreut?=====
10.849

edits