Dallime mes rishikimeve të "Jeta dhe Vdekja/17"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
 
Këtë, më së miri, e përshkruan Kur’ani Kerim, në të cilin All-llahu i Lartmadhëruar thotë:
:<big>'''" و انإنّ الدار الأخرة لهي الحيوان لو كانوا يعلمون "'''</big>
:“''' ...dhe vërtet, (jeta e) botës tjetër është jetë. Sikur ata t’a dinin këtë.”'''<ref>Kur’an, 29 / 64</ref>
 
I Lartësuari, në Kur’anin Kerim, thotë:
:<big>'''" استجيبوا لله و للرسول اذاإذا دعاكم لما يحييكم "'''</big>
:“'''...përgjigjuni''' (bindshëm) '''All-llahut dhe të Dërguarit Tim kur ju thërret, meqë iu ngjall juve...”'''<ref>Kur’an, 8 / 24</ref>
 
I Lartësuari All-llah, çdo gjallesë të gjallë në këtë botë e quan të vdekur, ndërsa kuptimi i fjalës ‘i vdekur’, do të thotë se do të përfundojë kushtimisht në vdekje. Për këtë, i Lartma-dhëruari, i ligjëron të dërguarit të Tij, Muhammedit s.a.v.s., duke i thënë:
:<big>'''" انكإنّك ميتميّت و انهمإنّهم ميتونميّتون"'''</big>
:“''' Pa dyshim, ti je i vdekur''' (vdekshëm) '''dhe ata, gjithashtu, janë të vdekur (vdekshëm)'''.” <ref>Kur’an, 39 / 30</ref>
 
I Lartëmadhëruari thotë kështu në Kur’anin Kerim:
:<big>'''كيف تكفرون بالله و كنتم أمواتاأمواتاً فأحياكم ثم يميتكم ثم اليهيحييكم ثم إلَيْه ترجعون" كيف “'''</big>
:'''“ Si po e mohoni All-llahun, kur ju ishit të vdekur, pastaj Ju dha jetë, pastaj do t’iu vdesë, pastaj përsëri tek Ai do të ktheheni.”'''<ref>Kur’an, 2 / 28</ref>
 
 
Pra, edhe vdekja paska përfundimin e vet. I Lartma-dhëruari All-llah do t’iu thotë banuesve të xhennetit:
:<big>'''" لا يذوقون فيها الموت الاإلّا الموتة الاوليالأولي ووقاهم عذاب الجحيم "'''</big>
:“'''Në të (xhennet) nuk do t’a shijojnë vdekjen, përveç vdekjes së parë (të kësaj bote) ndërsa ata do t’i ruajë (All-llahu) prej dënimit të xhehennemit'''.”<ref>Kur’an, 44 / 56</ref>
 
Anonymous user