Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

 
=====Si funksionon ky, Saismograf?=====
{{dygishta}} Këtë, shkruesin që tërheq vija sa herë që toka ja jep ''izën'' dhe ndalet kur i toka i thotë ''mos'', shkencëtarët e quajnë ''Seizmograf''. Në të vërtetë shkencëtarët me këtë emër nuk e hërrasin vetëm penën me këtë emër por gjithë aparaurën - matëse dhe paraqitëse. Shpeshë, ekspertët krijojnë ekspodime nëntokësore. Nëpërmjet këtyre eksplodimeve krijohen valë shtyrese. Zakonisht këto valë përdorr për gjurmimin e bazeneve të naftës apo për matjen e trashësisë së rrëshqimave të dheut e të akullit. Aparatura është e thjeshtë, një peshë, një pendë dhe ''regjistruesi''. Përgjatë lëkundjes së tokës, pesha në të cilën është kapur shkruesi lëkundet. Këto lëkundje regjistrohen drejtëpërndrejtë nga shkruesi në letër.
 
=====Ku ndodhet Varri i Andruet?=====
=====Pse u popullarizu San Fancisko më 1906?=====
10.849

edits