Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Ujë e lumë/4"

{{dygishta}} Në Kinë. Lumi ''Huang He'' apo shkurt shqip Lumi i verdhë është lumi që ka ujin më të përzier me baltë. Ky lumë shpërlanë çdo vit nga dy miliar tonelata baltë. Është kjo një masë e baltës të cilën mund ta kuptojmë nëse paraftyrojmë një murë të ngjajshëm me atë murin e njohur kinezë por me pakë dallim. Muri i ndërtuar nga balta e lumit të verdhë do të ishte aq i gjatë sa të sillej rreth tokës 27 herë një kubë me brinjë 3 metërshe.
 
=====Ku ndodhen lumenjtë në qarkun e ujit të tokës? =====
{{dygishta}} I tërë uji i tokës sillet si një qarkë. Avullohet nga oqeanet i pasojë e ngohjes nga dielli, si avull hynë në atmosferë, si re nga fryma shpërndahet mbi sipëraqen e brendëshme të tokës dhe bie si rreshje në tokë. Në tokë mbëidhet si ujë dhe lumenjtë e sjellin prapë në oqeane.
 
=====A ka lumenjë në detë? =====
10.849

edits