Dallime mes rishikimeve të "Medvegja në ditët tona"

v
Ndryshimet e 91.187.96.74 (diskutimet) u kthyen mbrapsht, artikulli tani ndodhet në versionin e fundit nga Hipi Zhdripi.
No edit summary
v (Ndryshimet e 91.187.96.74 (diskutimet) u kthyen mbrapsht, artikulli tani ndodhet në versionin e fundit nga Hipi Zhdripi.)
|-
|<center>[[/Hyrje|HYRJE]]<br><font color="brown">''Pengesat në të drejtën e të shprehurit dhe të qenit Shqiptar në pjesët e Dardanisë të cilat pas shkatërrimit të Perandoris Osmane i janë dhënë nën administim Serbisë nga fuqit e mëdha të asaj kohe, ka qenë po thuaj se gjëra normale për qeverit serbe. Intesiteti dhe brezi i shkeljes së të drejtave të njeriut në këto pjesë ka qenë i madhë deri në likudime e pastrime etnike të kësaj pjese. Këto qeveri në bashkpunim me Kishen Orthodokse Serbe kanë vepruar pandërprerë në këtë drejtim në varësi direkte nga raportet politike dhe ushtarake në Ballkan si dhe raporteve të fuqive të mëdha në rruzullin tokësor.<br>Në kohën më të re, pas luftës së dytë botërore brezi i shkeljeve të drejtave të njeriut ka pasur disa faza, inteziteti i të cilave gradualisht ka pas rënë deri në vitin 1981. Ashtu që pas trazirave në Kosovë të shtohet inteziteti i tyre dhe të arrijë edhe një herë pikën eskstreme gjatë bombardimeve të NATO-së në vitin 1999 dhe luftës në këto anë në shekullin e ri.''<br></font>
|-
 
edhe nje shtes nga Medvegja.info:
'''Gjendja momentale në Medvegjë'''
Sipas regjistrimit të vitit 2001 shqiptarët me 26,8% e përbëjnë numrin e përgjitshum të popullsis së Medvegjës.Duhet cek se regjistrimi i popullsis ka ndodh pas shpernguljes masive te shqiptareve te Medvegjes.
 
 
Pas regjistrimit të popullates u shpallen zgjedhjet e lira në vitin 2002 në të cilat morën pjes edhe shqiptarët e Medvegjës para partis për veprim demokratik dhe nga 35 kshilltar të kuvendit komunal shqiptarët fituan 6 vende në kuvendë.
 
 
Nenkryetar i kuvendit u zgjodh shqiptar,u aprovua 2 gjuhsia dhe u pranua përkthyesi shqiptar për përkthimin e materialit dhe të seancave,dhe prej vitit 2003 kshilltarët shqiptar në kuvendin komunal diskutojn në gjuhën shqipe.
 
 
Gjat kësaj kohe në vitin shkollor 2005-2006 u hap paralelja në gjuhën shqipe, në shkollën e mesme në Medvegjë drejtimi Ekonomik.
Momentalisht mësimin në këtë shkoll e vijojn 10 nxënës në vitin e parë dhe 10 nxënës në vitin e dytë. Financimin e udhtimit të nxënësve e bëjnë bashkatëdhetarët nga Zvicra, dhe një pjes e të punsuarve shqiptar në komunën e Medvegjës të cilët marin pjes me 3% nga të ardhurat mujore.
 
 
Deri në vitin 2006 shqiptarët e Medvegjës ishin të bashkuar vetëm në një subjekt politik.
Kurse ne vitin 2006 , 10 ditë para zgjedhjeve lokale u themelua grupi qytetar LDI ( Lidhja Demokratike për Integrim) dhe bëri ndarjen e shqiptarve në 2 subjekte politike.
 
 
Në zgjedhjet e 4 qershorit të vitit 2006 shqiptarët morën pjes të ndarë në dy lista, lista e PVD (Partia për veprim demokratik) e cila fitoi 4 mandate dhe lista e LDI (Lidhja demokratike për integrim) fitoi 3 mandate.
 
 
Gjat fushatës parazgjedhore PVD-ja lidhi marveshje për koalicionin pas sgjedhor me grupin e qytetarëve për Jabllanicën e epërme, Sllobodan Drashkoviq i cili fitoi 12 mandate në kuvendin komunal dhe së bashku e formuan kuvendin ku PVD-s ju dha vendi i nënkryetarit të kuvendit dhe antar nëpër gjitha keshillat si dhe drejtori i drejtoratit per arsim.
 
 
LDI pasi që marveshja parazgjedhore për koalicion kishte me Partin demokratike të Serbis e cila fitoi 3 mandate dhe nuk ishin në pozit që të themeloin kuvendin komunal,mbetën në opozit së bashku me LDI-në.
 
 
Në Medvegjë punojnë 2 shkolla fillore në të cilat mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe,shkolla fillore "Banja e Siarines" ( ish Zenel Hajdini) dhe shkolla fillore "Zenel Hajdini" në Tupalle, si dhe paralelja 4 vjeqare në Medvegjë.
 
 
Në qendër të Medvegjës para pak kohe u renovua edhe Tyrbja objekt fetarë islamo-shqiptare.
Në Medvegjë momentalisht jetojn rreth 700 banor shqiptar, kurse pjesa tjetër jan të shpërngulur, dhe përkosisht jetojn nëpër qytete të Kosovës,si dhe ne diaspor.
 
 
Në Medvegjë funksionon edhe "Radio Medvegja" e cila përmes lajmeve në gjuhën shqipe njofton popullatën me gjendjen aktuale.
 
 
Kohet e fundit u themelua shoqata qytetare "Vendlindja" me karakter human e cila bën financimin e udhëtimit të nxënsëve të shkollës së mesme dhe ndihmon qytetarët me gjendje jo te mir ekonomike.
 
|
{|width=50% align=center style="border: 1px solid #F1F1D5; background-color: #F1F1DC; color:braun;"
2.824

edits