NË ENCIKLOPEDI


Ramush Haradinaj / Ramushi / Haradinaj / OurPrime
Jeta dhe Vepra
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:
Për Ramushin, ... :
Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
org .edu .al .com


NË ENCIKLOPEDI
Vitviteja#

#të dhëna #burime

... Unë jam një njeri i Kosovës dhe me dëshirë sakrifikohem për vendin tim ...


1968 redakto

 • 3 korrik : Në Gllogjan afër Deçanit lind Ramush Haradinaj.

1996 redakto

 • R.H. fillon fizikish të aktivizohet në rrjedhat e lëvizjeve të kohës që shënojn dhe formimin e Ushtris Çlirimtare të Kosovës. Aktivitete e tij janë të përqëndruara në kufirin në mes Jugosllavisë dhe Shqipërisë (Kukës, Morin dhe Tropoj).

1997 redakto

 • Grupi i udhëhequr nga R.H. gjatë kapërcimit të kufirit bije në konflikt të armatosur me forcat e armatës Jugosllave. Nga ana e grupit, ndër tjerë, mbet i vrar i vëllau i R.H., Luan Haradinaj.
 • R.H. vazhdon aktivitete guerrile, dhe strehohet tek objektet e families Demhasaj, të cilët ishin shpërngulur në ShBA.

1998 redakto

 • shkurt : R.H. ndërpren veprimet e kalimit të kufirit dhe përqëndrohet në Kosovë ku edhe shpërthen lufta e hapur.
 • 24 mars : R.H dhe familja e tij. sipas gjykatës së Hagës, duket të ketë qenë i përqëndruar në mbrojtje nga sulmi i forcave federale jugosllave qytezës së tyre Gllogjan.
 • mars R.H. del nga lufta e zhvilluar në Gllogjan si një ushtarak me përvojë në operacione më të gjëra ushtarake. Si rrjedhë e saj merr komanden e UÇK-së për pjesën perendimore të Kosovës.
 • qershor : R.H. sipas Gj. Hagës, merret të ketë qenë Komandant i Zonës Operative të Dugagjinit (Metohisë).
 • shtator : 39 persona të etnive të ndryshme të Gllogjanit dhe rrethinës, gjejnë vdekjen nën tortura. Pas luftës Gj. Hagës, për këtë rastë akuzon R.H. si përgjegjës "ushtarak" në ato anë dhe grupin e tij.


2000 redakto

 • 11 prill : R.H. pensionohet nga Trupat Mbrojtëse të Kosovës (ish trupa të Ushtris Çlirimtare të Kosovës).
 • prill : R.H. i kthehet jetës civile dhe në bashkpunim me një grup themelojnë partin politike "Aleanca për Ardhmërin e Kosovës".
 • 29 prill : R.H. zgjidhet kryetar i parisë politike "Aleanca për Ardhmërin e Kosovës".

2004 redakto

 • 3 dhjetor : R.H. merr funksionin e kryeministrit të Republikës së Kosovës.

2005 redakto

 • 8 mars : R.H. nën presioni të ashtuquajtur "të miqve" - grup i pa përkufizuar qartë njerzish e shtetesh - lëshon funksionin e kryeministrit të Republikës së Kosovës.
 • 8 mars : Tribunali i ashtuquajtur Tribunali i Hagës, një tribunal për Krime të Luftës në ish-Jugosllavi publikon aktakuzën për krime lufte ndaj R.H.
 • 8 mars : Pranimi i vetëdorzimit të R.H. para Gj. të Hagës, ka jehonë në mediat si dhe ndër politikëbërsit e nivelit të lartë. Pritej tensionim i gjendjes së përgjithëshme të sigurisë në ballkan, pasi që palët tjera pjesëmarrës në Luftën e III Ballkanike nuk i kishin dorzuar të dyshuarit e tyre për krime lufte.
 • 9 mars : R.H. paraburgoset dhe i dorzohet TKL në ish-Jugosllavi.

2008 redakto

 • 3 prill : R.H. lirohet nga paraburgimi i Gj. të Hagës, në munges provash bindëse.

të dhëna redakto

burime redakto