Prenk Bibë Doda
NË ENCIKLOPEDI

1858 redakto

 • Në fshatin Orosh të Mirditës, lind Prenkë Bibë Doda, i biri i Bibë Dodës.[1]

1876 redakto

 • P.B.D. e udhëheqë kryengritjen e Mirditës së bashku me Imzot Prenk Doçin.[1]

1877 redakto

 • Me qëllim të kundërshtimit të Traktatit të Shën Stefanit, P.B.D në krye të përfaqsuese të Mirdirës fillon negociatat me Valiun e Shkodrës.[2]

1878 redakto

 • P. B. D. e gjeti në krye të Lidhjes Shqiptare të Shkodrës.[3][1]
 • 13 qershor Në mbledhjen e parë të Kongresit të Berlinit, Lidhja Shqiptare e Shkodrës, e udhëhequr nga Prenk Bibë Doda, i dërgoi një memorandum kryeministrit të Britanisë Lord Beaconsfildit që edhe delegacioni shqiptar të merrë pjesë në kongres.[4]

1881 redakto

 • Prenk Bibë Doda, në vitin 1881, do të internohet për të dytën herë në Turqi, në Anadoll, ku do ta mbajnë turqit plot 17 vjet në internim, deri në vitin 1908.[1]

1903 redakto

 • shkaku që Prenk Bibë Doda të rikthehet Kapedan i Mirditës është kryengritja e organizuar nga Mirdita në vitin 1903[1]

1908 redakto

 • Pas kthimit në Mirditë në vitin 1908, Prenk Bibë Doda vazhdon aktivitetin atdhetar edhe pas shpalljes së Pavarësisë së shtetit Shqiptar.[1]

1913 redakto

 • 1 deri 4 mars : Prenk Bibë Doda ishte përshëndetësi dhe përuruesi i parë i Kongresit të Triestës.[1]

1914 redakto

 • Pasi erdhi Princi Vilhelm Von Vidi, me ç'rast u formua Qeveria e Re, me kryeministrin Turhan pasha. Në këtë Qeveri, Prenk Bibë Doda e kishte postin e Ministrit të Punëve të Jashtme.[1]

1916 redakto

 • Prenk Bibë Doda dhe Ahmet Zogu (=deputant në politik), ardhjen e austriakëve e përshëndetën.[1]
 • P.B.D gjendet në presion të Nikolla Pashiq, i cili pas dëshimit me të mirë pregatit atentat.[1]

1919 redakto

 • verë : në moshën 61 vjeçare, pas një atentati vdesë Prenk Bibë Doda.[1]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Mirdita Net : Prenkë Bibë Doda
 2. Muhamet Piraku: (Teksti shqip i rezimesë anglisht të veprës : Myderris Ymer Prizreni - Ora, Zemra dhe Shpirti i Lidhjes Shqiptare 1877-1887, Prishtinë, 2005, fq. 522)Me rastin e 130 vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit marr nga :http://www.sa-kra.ch/literatur2.htm
 3. Gjergj Korma (Georges G. Krom) në tezën e tij të doktoraturës, të mbrojtur në Sorbonë, të botuar në Paris në vitin 1971
 4. Peter Bartels, në librin e tij: Albanien Vom Mitalalter bis zur Gegenvart ", f. 95,