Çamëria
NË ENCIKLOPEDI
 • Despotati i Epirit ( Çamërisë) nën pushtimin Bizantin, Serb dhe më vonë Bullgar.[1]
 • I aneksuar nga Serbia.[1]
 • Çameria pjesë e perandorisë Osmane.[1]
 • Janina (Yanya) kryeqyteti i Epirit, bëhët pjesë e perandorisë Osmane.[1]
 • 1670 - 1702 Mustafa Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1702 - 1720 Aslan Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1720 - 1736 Haci Ahmed Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1736 - 1739 Ibrahim [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1739 - 1740 Huseyin Molos [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1740 - 1748 Ahmed Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1748 - 1759 Mustafa Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1759 - 1762 Suleyman Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1762 - 1775 Mehmed Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1775 - 1778 Ali Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1778 - 1780 Vekir Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1780 - 1786 Suleyman Çapari Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1786 - 1787 Kurd Ahmad Pasha of Delvine (v.1787) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1787 Alizot Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1787 - 1802 Ali Pasha Luani i Janines (hera e pare) Tepedelenli "the Lion of Janina" [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1788 - 5 shkurt 1822, autonome nën varësinë e Ali Pashë Tepelenës.[1]
 • 1802 - 1803 Mustafa Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1803 - 5 shkurt 1822 Ali Pasha Luani i Janines (hera e dyte) (s.a.) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1822 Hursid Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1822 Omer Vrioni Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 1822 - 1837 ....
 • 1837 - Maj 1840 Mustafa Nuri Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Maj 1840 - Nen 1840 Mirza Tatar Mehmed Said Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Nen 1840 - Mar 1844 Osman Nuri Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Mar 1844 - Tet 1845 Samakuli Hysrev Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Tet 1845 - Shku 1846 Mezanizade Mehmed Ziyaeddin Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shku 1846 - Pri 1847 Hafiz Ahmed Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Elajeti i Janines krijohet nga pjesët e shpërbëra të Rumelisë dhe në 1880 përfshin Çamërinë, Thesaline dhe Shqipërine e jugut (të sotme).[1]
 • Pri 1847 - Mar 1848 Hafiz Mehmed Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Mar 1848 - Shta 1848 Ahmed Izzet Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shta 1848 - Shku 1850 Ebubekir Rustem Pasha (hera e pare) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shku 1850 - Nen 1851 Ismail Rahmi Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Nen 1851 - Shku 1853 Ali Reza Mehmed Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Mar 1853 - Korr 1853 Ebubekir Rustem Pasha (hera e dyte) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Korr 1853 - Shku 1854 Mehmed Salih Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 25 Mar 1854 - fund 1854 George Tissamenos, Theodor Kolokotronis, Ioannis Typaldos, Negris [Komiteti administrues i Epirit gjate rebelionit grek ] [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shku 1854 - Jan 1855 Mehmed Besim Pasha (d. 1858) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 25 mars - Rebelioni Grek nga bandat e andartëve .[1]
 • Fund i vitit - Rebelioni grek i shtypur nga forcat Osmane[1]
 • Jan 1855 - Jan 1856 Ahmed Izzet Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Jan 1856 - Shta 1857 Mehmed Emin Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shta 1857 - Maj 1858 Mehmed Rifat Pasha (d. 1859) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Kor 1858 - Tet 1858 Hysen Hysni Pasha (hera e pare) (d. 1877) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Tet 1858 - Jan 1863 Ibrahim Dervish Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Jan 1863 - Jan 1864 Huseyin Hysni Pasha (hera e dyte) (s.a.) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shku 1864 - Qer 1867 Ahmed Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Qer 1867 - Mar 1868 Ibrahim Edhem Pasha (l 1818 - v. 1893) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Krijimi i vilajetit të Janinës[1]
 • Mar 1868 - Tet 1871 Ahmed Rasim Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Nen 1871 - Shta 1872 Safvet Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shta 1872 - Maj 1873 Mehmed Redif Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Maj 1873 - Dhje 1873 Ismail Hakki Pasha (v. 1873) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Dhje 1873 - Nen 1874 Mustafa Asim Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Nen 1874 - Qer 1875 Ahmed Xhevdet Pasha (hera e pare) (l. 1822 - v. 1895) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Korr 1875 - Nen 1875 Arnaut Mehmed Akif Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Nen 1875 - Pri 1877 Hysen Hysni Pasha (hera e trete) (s.a.) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Pri 1877 - Korr 1877 Abdi Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Korr 1877 - Qer 1878 Mehmed Nazif Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Qer 1878 - Jan 1879 Ahmed Rasim Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Pri 1879 - Shta 1883 Mustafa Asim Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shta 1883 - Tet 1884 Ali Qemal Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Tet 1884 - Qer 1889 Ahmed Eyyub Pasha (l. 1832 - v. 1900) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Qer 1889 - Gush 1889 Hysen Reza Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Tet 1889 - Tet 1897 Ahmed Eyyub Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Tet 1897 - Shku 1906 Osman Fevzi Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shku 1906 - Dhje 1907 Sejfullah Pasha (l. 1852 - v. 1909) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Dhje 1907 – Shku 1909 Hilmi Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Shku 1909 - Nen 1909 Ali Riza Bey [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Nen 1909 - Dhje 1911 Husammeddin Bey (v. 1911) [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Jan 1912 - Gush 1912 Ayni Mehmed Ali Bey [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • Gush 1912 - 1912 Arnavut Hasan Tahsin Pasha [Vali ( Guvernatorë) i Janines][1]
 • 15 Nentor - I pushtuar nga Greqia[1]
 • 28 nentor - Pjesa veriore e vilajetit behet pjese e shtetit shqiptar.[1]
 • 16 Mars 1913- 31 mars 1914 - Pushtimi grek i Shqiperise se jugut.[1]
 • 2 Mars 1914- prill 1916 - Qeveria revolucionare progreke Vorioepiriote e ndihmuar nga bandat dhe andartet greke.[1]
 • 14 Tetor 1914- 10 Gusht 1916 - Pushtimi i dyte grek i Shqiperise se jugut[1]
 • 8 Dhjetor 1940- 24 Prill 1941 - Pushtimi i trete grek i Shqiperise se jugut[1]
 • 1941 - 1944 Xhemil-bej Dino Administrator i Çamerise (Ne Gumenice gjate pushtimit nazi-fashist) [1]
 • 1941 - Korr 1942 Alkiviadis I [Princë i Janines][1]
 • 1941 - 1943 Nikola Matushi [Kryeminister][1]
 • Krijimi i principates Autonome te Pindit nga vllehet e cila perfshinte nje pjese te Epirit te jugut duke perjashtuar Çamerine e cila ishte nen zoterimin italian dhe gjerman pas shtatorit te 1943[1]
 • (Alchiviad Diamandi di Samarina) [Princë i Janines][1]
 • Korr 1942 - 1943 Nicholas I (Nikola Matushi) [Princë i Janines][1]
 • Gush 1943 - Shta 1943 Julius I (nominal) [Voivod i Janines][1]
 • E ri-inkorporuar ne Shtetin Grek[1]
 • 1944 M. Hatzi [Guvernatoret ushtarake ][1]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 1,41 1,42 1,43 1,44 1,45 1,46 1,47 1,48 1,49 1,50 1,51 1,52 1,53 1,54 1,55 1,56 1,57 1,58 1,59 1,60 1,61 1,62 1,63 1,64 1,65 1,66 1,67 1,68 1,69 1,70 1,71 1,72 1,73 1,74 1,75 1,76 1,77 1,78 1,79 1,80 1,81 1,82 1,83 1,84 1,85 1,86 1,87 1,88 http://groups.yahoo.com/group/saranda/message/1486 Përgatiti : Abedin Rakipi]