Dallime mes rishikimeve të "Jeta dhe Vdekja/23"

No change in size ,  14 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: {|border="1" align="center" width=90% cellpadding="1" cellspacing="0" style="background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse;" |- !colspan="2"|<br><big>SEKRETI I J...)
 
No edit summary
 
 
Rrjedhshmëria e veprimeve dhe e jetës janë vepër e All-llahut xh.sh. I Lartësuari, për këtë lloj krijimi, thotë:
:<big>'''" أفرأيتم ما تمنون ءأنتم تخلوقونه أم نحن الخالقون"'''</big>
 
:“'''Po për spermën që e hedhni''' (në mitër), (mos vallë) '''ju e krijoni<ref>Embrionin dhe etapat e tij, deri në zhvillimin përfundimtar të foshnjes</ref> atë, apo Ne jemi krijues i tyre? ”'''<ref>Kur’an, 56 / 58-59</ref>
<big>'''" أفرأيتم ما تمنون ءأنتم تخلوقونه أم نحن الخالقون"'''</big>
 
“'''Po për spermën që e hedhni''' (në mitër), (mos vallë) '''ju e krijoni<ref>Embrionin dhe etapat e tij, deri në zhvillimin përfundimtar të foshnjes</ref> atë, apo Ne jemi krijues i tyre? ”'''<ref>Kur’an, 56 / 58-59</ref>
 
Kjo farë shkakton jetën, e cila bëhet sipas proceseve të caktuara të krijimit. All-llahu i Lartmadhëruar ishte Ai, pra, që krijoi këtë ekzistencë. Gjithashtu, bëri që ajo të ketë jetë të vazhdueshme, që prej kohës së Ademit a.s,. e deri në Ditën e Kijametit.
 
All-llahu i Lartësuar thotë:
:<big>'''" أ فرأيتم الماء الذي تشربون ءأنتم أنزلتموه من المزن أم نحن المنزلون "'''</big>
 
:“'''A e shikoni ujin që pini, a mos''' (vallë) '''jeni ju ata që e lëshoni prej reve, apo Ne jemi lëshuesit !?”'''<ref>Kur’an, 56 / 68/69</ref>
<big>'''" أ فرأيتم الماء الذي تشربون ءأنتم أنزلتموه من المزن أم نحن المنزلون "'''</big>
 
“'''A e shikoni ujin që pini, a mos''' (vallë) '''jeni ju ata që e lëshoni prej reve, apo Ne jemi lëshuesit !?”'''<ref>Kur’an, 56 / 68/69</ref>
 
All-llahu i Lartësuar, me këtë, sikur dëshiron të na tregojë se: zbritja e ujit (shiut) është në kompetencat e Tij, e jo të dikujt tjetër. Prandaj, çdo gjë që thuhet përveç kësaj nuk qëndron, sepse nuk është e vërtetë. Vetëm i Lartësuari është në gjendje që, për të na dënuar, të na japë të pijmë ujë të kripur në vend të ujit të ëmbël. Për këtë, All-llahu xh.sh. na ka dërguar edhe ajet që ka urtësi:
:<big>'''" أفرءيتم ما تحرثون ءأنتم تزرعونه أم نحن الزارعون "'''</big>
 
:“'''A e shikoni atë''' (farën) '''që e mbillni''' (në tokë)'''? Ju jeni ata që e bëni të mbijë, apo Ne jemi ata, që bëjmë që ajo të mbijë?”'''<ref>Kur’an, 56 / 63-64</ref>
<big>'''" أفرءيتم ما تحرثون ءأنتم تزرعونه أم نحن الزارعون "'''</big>
 
“'''A e shikoni atë''' (farën) '''që e mbillni''' (në tokë)'''? Ju jeni ata që e bëni të mbijë, apo Ne jemi ata, që bëjmë që ajo të mbijë?”'''<ref>Kur’an, 56 / 63-64</ref>
 
Kështu pra, nga njeriu nuk kërkohet gjë tjetër, veçse t’a lëvrojë tokën, ndërsa fara që e hedh për t’a mbjellë është një prej krijimeve të drejtpërdrejta të All-llahut xh.sh. Uji, me të cilin e ujisim tokën, është gjithashtu krijim i All-llahut xh.sh. All-llahu është Ai i Cili i mundëson pemës etapat qarkulluese të jetës së saj, derisa pema të bëhet e gatshme për të dhënë frutat e saj. Pra, ne vetëm e hedhim farën në tokë, pastaj ulemi dhe shikojmë nga larg se si pema bëhet e gatshme vetvetiu të lëshojë frutat e saj. Ne nuk mund të ndikojmë asgjë tek ajo dhe ne nuk mund të ndërhyjmë në brendinë e zhvillimit të jetës së saj. Më pas, ajo lëshon frutat e saj dhe kështu vazhdojnë (vit pas viti) prodhimet e njëpasnjëshme.
2.824

edits