Dallime mes rishikimeve të "Ilirët"

1.404 bytes added ,  15 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
{|align=center style="border: 1px solid #CCCC99; background-color: #F1F1DE; padding: 2ex; text-align: left; width: 30em; margin: auto"
{{libri|Ilirët|[[w:Wikipedia|Wikipedia]]|Hipi Zhdripi|2005}}
|{{libri|Ilirët|[[w:Wikipedia|Wikipedia]]|Hipi Zhdripi|2005}}
<div style="border: 1px solid #CCCC99; background-color: #F1F1DE; padding: 2ex; text-align: center; width: 60em; margin: auto"><font color="brown">
<center><font color="brown">
''Historia e shoqërisë njerëzore fillon që në kohën kur nga kopeja e majmunëve antropoidë u formuan grupet e para të njerëzve primigjenë. Kjo ndarje e njeriut nga bota e kafshëve u krye nëpërmjet një procesi shumë të gjatë, të ndërlikuar dhe të papërsëritshëm. Periudha më e hershme e zhvillimit të kësaj shoqërie primitive njihet arkeologjikisht me emrin e paleolitit (nga greqishtja palaios - i vjetër, lithos - gur) dhe përfshin periudhën afërsisht nga 1 500 000 deri në 10 000 vjet më parë. Kjo epokë ndahet nga ana e saj në paleolit të ulët, të mesëm dhe të lartë. Në vendin tonë nuk janë zbuluar mbeturina kulturore nga paleoliti i ulët, që zë një pjesë të madhe të epokës së pleistocenit e vjen deri në kohën e vërshimit të akullnajave Riss. Gjurmët më të hershme të qenies së njeriut në territorin e Shqipërisë shfaqen në periudhën musteriane, që i përket paleolitit të mesëm (100 000-30 000 vjet më parë). Këto përfaqësohen nga vegla prej stralli të punuara mirë, me forma tipike musteriane, të cilat i kanë shërbyer njeriut primitiv për procese të ndryshme pune që lidheshin drejtpërdrejt me sigurimin e ushqimit të tij të përditshëm. Të tilla vegla, si prefëse, kruese, gërryese, etj., janë gjetur, deri më sot, në stacionin prehistorik të Xarës në rrethin e Sarandës, në stacionin e Kryegjatës, në afërsi të Apolonisë (Fier) dhe në stacionin e Gajtanit në rrethin e Shkodrës''</div>
''Historia e shoqërisë njerëzore fillon që në kohën kur nga kopeja e majmunëve antropoidë u formuan grupet e para të njerëzve primigjenë. Kjo ndarje e njeriut nga bota e kafshëve u krye nëpërmjet një procesi shumë të gjatë, të ndërlikuar dhe të papërsëritshëm. Periudha më e hershme e zhvillimit të kësaj shoqërie primitive njihet arkeologjikisht me emrin e paleolitit (nga greqishtja palaios - i vjetër, lithos - gur) dhe përfshin periudhën afërsisht nga 1 500 000 deri në 10 000 vjet më parë. Kjo epokë ndahet nga ana e saj në paleolit të ulët, të mesëm dhe të lartë. Në vendin tonë nuk janë zbuluar mbeturina kulturore nga paleoliti i ulët, që zë një pjesë të madhe të epokës së pleistocenit e vjen deri në kohën e vërshimit të akullnajave Riss. Gjurmët më të hershme të qenies së njeriut në territorin e Shqipërisë shfaqen në periudhën musteriane, që i përket paleolitit të mesëm (100 000-30 000 vjet më parë). Këto përfaqësohen nga vegla prej stralli të punuara mirë, me forma tipike musteriane, të cilat i kanë shërbyer njeriut primitiv për procese të ndryshme pune që lidheshin drejtpërdrejt me sigurimin e ushqimit të tij të përditshëm. Të tilla vegla, si prefëse, kruese, gërryese, etj., janë gjetur, deri më sot, në stacionin prehistorik të Xarës në rrethin e Sarandës, në stacionin e Kryegjatës, në afërsi të Apolonisë (Fier) dhe në stacionin e Gajtanit në rrethin e Shkodrës''
<br><center><hr width="70%"></center><br>
<br><hr width="70%">
<div style="border: 1px solid #CCCC99; background-color: #F1F1DE; padding: 2ex; text-align: center; width: 50em; margin: auto"><font color="brown">
<div style="border: 0px solid #CCCC99; background-color: #F1F1DE; padding: 2ex; text-align: center; width: 50em; margin: auto">
<big><big>'''Përmbajtia'''</big></big>
<br><center><hr style="width: 30em;"> </center><br>
{| width="100%" style="border: 0px solid #CCCC99; background-color:#CCCCCC}}}; padding: 1ex; width: 60%; margin: auto; font-size: 100%; text-align:left;"
*'''[[/Faqe 1|Paleoliti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1]]'''
!width="80%" |Titulli
*'''[[/Faqe 2|Neoliti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .&nbsp;2]]'''
!width="20%" | .........
**[[/Faqe 1|Ekonomia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2]]
!width="10%" |faqe
**[[/Faqe 1|Arti .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2]]
|-
**[[/Faqe 1|Grupet etno-kulturore . . . . . . . . . . . . . . . .2]]
|<div style="color: brown; font-size: 140%">Paleoliti||... ... ...||[[/Faqe 1|1]]
*'''[[/Faqe 3|Epoka e bronzi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3]]'''
|-
*'''[[/Faqe 4|Epoka e hekurit. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4]]'''
|<div style="color: brown; font-size: 140%">Neoliti</div>||... ... ...||[[/Faqe 2|2]]
**[[/Faqe 4|Prejardhja e ilirëve. . . . . . . . . . . . . . . . . . 4]]
|-
**[[/Faqe 5|Trualli i ilirëve . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Ekonomia</div>||... ... ...||[[/Faqe 2|1]]
**[[/Faqe 6|Fiset më të rëndësishme. . . . . . . . . . . . . 6]]
|-
**[[/Faqe 7|Vendbanimet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Arti </div>||... ... ...||[[/Faqe 2|2]]
**[[/Faqe 8|Bujqesia e bagetia . . . . . . . . . . . . . . . . . 8]]
|-
**[[/Faqe 9|Prona private . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Grupet etno-kulturore</div>||... ... ...||[[/Faqe 2|2]]
**[[/Faqe 10|Federatat fisnore. . . . . . . . . . . . . . . . . . 10]]
|-
**[[/Faqe 11|Kultura. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11]]
|<div style="color: brown; font-size: 140%">Epoka e bronzi</div>||... ... ...||[[/Faqe 3|3]]'''
**[[/Faqe 12|Gjuha . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12]]
|-
**[[/Faqe 13|Arti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13]]<br>
|<div style="color: brown; font-size: 140%">Epoka e hekurit </div>||... ... ...||[[/Faqe 4|4]]'''
*'''[[/Faqe 14|Antika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14]]'''
|-
**[[/Faqe 14|Helenet ne bregdetet ilire. . . . . . . . . . . . 14]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Prejardhja e ilirëve</div>||... ... ...||[[/Faqe 4|4]]
**[[/Faqe 15|Shoqeria dhe politika. . . . . . . . . . . . . . . 15]]
|-
**[[/Faqe 16|Shtetet ilire. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Trualli i ilirëve</div>||... ... ...||[[/Faqe 5|5]]
***[[/Faqe 16|''Ekonomia dhe shoqeria''. . . . . . . . . . . 16]]
|-
***[[/Faqe 17|''Bujqesia e blegtoria''. . . . . . . . . . . . . . 17]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Fiset më të rëndësishme</div>||... ... ...||[[/Faqe 6|6]]
***[[/Faqe 18|''Tregtia''. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18]]
|-
***[[/Faqe 19|''Skllavopronaret''. . . . . . . . . . . . . . . . .19]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Vendbanimet</div>||... ... ...||[[/Faqe 7|7]]
**[[/Faqe 20|Bardhyli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20]]
|-
***[[/Faqe 21|''Fushata maqedonese kunder Ilirise''. . .21]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Bujqesia e bagetia </div>||... ... ...||[[/Faqe 8|8]]
***[[/Faqe 22|''Kryengritja e 355 para eres sone''. . . . .22]]
|-
***[[/Faqe 23|''Organizimi politik i Ilirise''. . . . . . . . . . 23]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Prona private </div>||... ... ...||[[/Faqe 9|9]]
***[[/Faqe 24|''Sovraniteti i Dyrrahut dhe Apolonisë''. . 24]]
|-
***[[/Faqe 25|''Forcimi i pushtetit mbretëror'' . . . . . . . 25]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Federatat fisnore</div>||... ... ...||[[/Faqe 10|10]]
**[[/Faqe 26|Fuqizimi i skllavopronarise. . . . . . . . . . . 26]]
|-
***[[/Faqe 27|''Prodhimi zejtar dhe tregtia'' . . . . . . . . 27]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Kultura</div>||... ... ...||[[/Faqe 11|11]]
***[[/Faqe 28|''Shoqeria dhe politika'' . . . . . . . . . . . . 28]]
|-
**[[/Faqe 29|Dyrrahu dhe Apollonia. . . . . . . . . . . . . . 29]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Gjuha</div>||... ... ...||[[/Faqe 12|12]]
**[[/Faqe 30|Renia e dinastise se Glaukise . . . . . . . . 30]]
|-
**[[/Faqe 31|Epiri. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31]]
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Arti</div>||... ... ...||[[/Faqe 13|13]]<br>
**[[/Faqe 32|Koinoni (lidhja) e moloseve. . . . . . . . . . . 32]]
|-
***[[/Faqe 33|''Tharypa'' . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33]]
|<div style="color: brown; font-size: 140%">Antika</div>||... ... ...||[[/Faqe 14|14]]
***[[/Faqe 34|''Lidhja molose''. . . . . . . . . . . . . . . . . . 34]]
|-
<br><center><hr style="width: 30em;"> </center><br>
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Helenet ne bregdetet ilire</div>||... ... ...||[[/Faqe 14|14]]
[[/Faqe 35|Shënime]]<br>
|-
</div>
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Shoqeria dhe politika</div>||... ... ...||[[/Faqe 15|15]]
{{IlirëtFaqe|1||1}}
|-
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Shtetet ilire </div>||... ... ...||[[/Faqe 16|16]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Ekonomia dhe shoqeria''</div>||... ... ...||[[/Faqe 16|16]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Bujqesia e blegtoria''</div>||... ... ...||[[/Faqe 17|17]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Tregtia''</div>||... ... ...||[[/Faqe 18|18]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Skllavopronaret''</div>||... ... ...||[[/Faqe 19|19]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Bardhyli </div>||... ... ...||[[/Faqe 20|20]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Fushata maqedonese kunder Ilirise''</div>||... ... ...||[[/Faqe 21|21]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Kryengritja e 355 para eres sone''</div>||... ... ...||[[/Faqe 22|22]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Organizimi politik i Ilirise''</div>||... ... ...||[[/Faqe 23|23]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Sovraniteti i Dyrrahut dhe Apolonisë''</div>||... ... ...||[[/Faqe 24|24]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Forcimi i pushtetit mbretëror''</div>||... ... ...||[[/Faqe 25|25]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Fuqizimi i skllavopronarise</div>||... ... ...||[[/Faqe 26|26]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Prodhimi zejtar dhe tregtia''</div>||... ... ...||[[/Faqe 27|27]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Shoqeria dhe politika''</div>||... ... ...||[[/Faqe 28|28]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Dyrrahu dhe Apollonia</div>||... ... ...||[[/Faqe 29|29]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Renia e dinastise se Glaukise</div>||... ... ...||[[/Faqe 30|30]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Epiri</div>||... ... ...||[[/Faqe 31|31]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 110%">Koinoni (lidhja) e moloseve</div>||... ... ...||[[/Faqe 32|32]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Tharypa'' </div>||... ... ...||[[/Faqe 33|33]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%">''Lidhja molose''</div>||... ... ...||[[/Faqe 34|34]]
|-
|<div style="color: brown; font-size: 100%"><u>Shënime</u></div>||... ... ...||[[/Fjalorthi|34]]
|}
|}
</center>
 
[[category:Libra]]
10.849

edits