Dallime mes rishikimeve të "Ilirët"

4.653 bytes added ,  14 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{libri|Ilirët|[[w:Wikipedia|Wikipedia]]|Hipi Zhdripi|2005}}
<div style="border: 1px solid #CCCC99; background-color: #F1F1DE; padding: 2ex; text-align: center; width: 60em; margin: auto"><font color="brown">
----
''Historia e shoqërisë njerëzore fillon që në kohën kur nga kopeja e majmunëve antropoidë u formuan grupet e para të njerëzve primigjenë. Kjo ndarje e njeriut nga bota e kafshëve u krye nëpërmjet një procesi shumë të gjatë, të ndërlikuar dhe të papërsëritshëm. Periudha më e hershme e zhvillimit të kësaj shoqërie primitive njihet arkeologjikisht me emrin e paleolitit (nga greqishtja palaios - i vjetër, lithos - gur) dhe përfshin periudhën afërsisht nga 1 500 000 deri në 10 000 vjet më parë. Kjo epokë ndahet nga ana e saj në paleolit të ulët, të mesëm dhe të lartë. Në vendin tonë nuk janë zbuluar mbeturina kulturore nga paleoliti i ulët, që zë një pjesë të madhe të epokës së pleistocenit e vjen deri në kohën e vërshimit të akullnajave Riss. Gjurmët më të hershme të qenies së njeriut në territorin e Shqipërisë shfaqen në periudhën musteriane, që i përket paleolitit të mesëm (100 000-30 000 vjet më parë). Këto përfaqësohen nga vegla prej stralli të punuara mirë, me forma tipike musteriane, të cilat i kanë shërbyer njeriut primitiv për procese të ndryshme pune që lidheshin drejtpërdrejt me sigurimin e ushqimit të tij të përditshëm. Të tilla vegla, si prefëse, kruese, gërryese, etj., janë gjetur, deri më sot, në stacionin prehistorik të Xarës në rrethin e Sarandës, në stacionin e Kryegjatës, në afërsi të Apolonisë (Fier) dhe në stacionin e Gajtanit në rrethin e Shkodrës''</div>
<center>
<br><center><hr width="70%"></center><br>
<div style="font-size: 130%"><font color="brown"><small><br></small> '''Përmbajtia'''</div>
<div style="border: 1px solid #CCCC99; background-color: #F1F1DE; padding: 2ex; text-align: center; width: 50em; margin: auto"><font color="brown">
<br/>
<big><big>'''Përmbajtia'''</big></big>
[[/Faqe 1|Paleoliti]]<br>
<br><center><hr style="width: 30em;"> </center><br>
[[/Faqe 2|Neoliti]]<br>
*'''[[/Faqe 1|Paleoliti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1]]'''
[[/Faqe 3|Epoka e bronzit]]<br>
*'''[[/Faqe 2|Neoliti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .&nbsp;2]]'''
[[/Faqe 4|Epoka e hekurit]]<br>
**[[/Faqe 1|Ekonomia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2]]
[[/Faqe 14|Antika]]<br>
**[[/Faqe 1|Arti .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2]]
----
**[[/Faqe 1|Grupet etno-kulturore . . . . . . . . . . . . . . . .2]]
*'''[[/Faqe 3|Epoka e bronzi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3]]'''
*'''[[/Faqe 4|Epoka e hekurit. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4]]'''
**[[/Faqe 4|Prejardhja e ilirëve. . . . . . . . . . . . . . . . . . 4]]
**[[/Faqe 5|Trualli i ilirëve . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5]]
**[[/Faqe 6|Fiset më të rëndësishme. . . . . . . . . . . . . 6]]
**[[/Faqe 7|Vendbanimet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7]]
**[[/Faqe 8|Bujqesia e bagetia . . . . . . . . . . . . . . . . . 8]]
**[[/Faqe 9|Prona private . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9]]
**[[/Faqe 10|Federatat fisnore. . . . . . . . . . . . . . . . . . 10]]
**[[/Faqe 11|Kultura. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11]]
**[[/Faqe 12|Gjuha . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12]]
**[[/Faqe 13|Arti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13]]<br>
*'''[[/Faqe 14|Antika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14]]'''
**[[/Faqe 14|Helenet ne bregdetet ilire. . . . . . . . . . . . 14]]
**[[/Faqe 15|Shoqeria dhe politika. . . . . . . . . . . . . . . 15]]
**[[/Faqe 16|Shtetet ilire. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16]]
***[[/Faqe 16|''Ekonomia dhe shoqeria''. . . . . . . . . . . 16]]
***[[/Faqe 17|''Bujqesia e blegtoria''. . . . . . . . . . . . . . 17]]
***[[/Faqe 18|''Tregtia''. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18]]
***[[/Faqe 19|''Skllavopronaret''. . . . . . . . . . . . . . . . .19]]
**[[/Faqe 20|Bardhyli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20]]
***[[/Faqe 21|''Fushata maqedonese kunder Ilirise''. . .21]]
***[[/Faqe 22|''Kryengritja e 355 para eres sone''. . . . .22]]
***[[/Faqe 23|''Organizimi politik i Ilirise''. . . . . . . . . . 23]]
***[[/Faqe 24|''Sovraniteti i Dyrrahut dhe Apolonisë''. . 24]]
***[[/Faqe 25|''Forcimi i pushtetit mbretëror'' . . . . . . . 25]]
**[[/Faqe 26|Fuqizimi i skllavopronarise. . . . . . . . . . . 26]]
***[[/Faqe 27|''Prodhimi zejtar dhe tregtia'' . . . . . . . . 27]]
***[[/Faqe 28|''Shoqeria dhe politika'' . . . . . . . . . . . . 28]]
**[[/Faqe 29|Dyrrahu dhe Apollonia. . . . . . . . . . . . . . 29]]
**[[/Faqe 30|Renia e dinastise se Glaukise . . . . . . . . 30]]
**[[/Faqe 31|Epiri. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31]]
**[[/Faqe 32|Koinoni (lidhja) e moloseve. . . . . . . . . . . 32]]
***[[/Faqe 33|''Tharypa'' . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33]]
***[[/Faqe 34|''Lidhja molose''. . . . . . . . . . . . . . . . . . 34]]
<br><center><hr style="width: 30em;"> </center><br>
[[/Faqe 135|PaleolitiShënime]]<br>
</div>
10.849

edits