Dallime mes rishikimeve të "Dua të di/Shpikjet/Çudit kimike"

ska përmbledhje të redaktimeve
(New page: Çka e bënë aluminin të shkëlqen ashtu ? Alumini është metali i dytë që vije në shprehje në industri për përdorim, pa çelik është e pa mendueshme industria. Zakonisht alumin...)
 
No edit summary
Kur është prodhuar çeliku i parë ?
Në atë kohë, romakët prodhonin një lloj çeliku, po ashtu edhe në vende tjera duhet të ketë pasur shkritore që me apo pa qëllim kanë prodhuar çelik. Gjatë mesjetës Toledo në Spanjë ishte i njohur për thikat e çelikta. Mirëpo prodhimi masiv ka filluar së pari me shpikjen e proceseve industriale të prodhimit të çelikut. Këtë e arriti Sër Henry Besemer në vitin 1856. Ky shpiku një konventë për prodhimin e çelikut të njohur si dardha e Besemerit.
 
Si fitohet çeliku i çmuar ?
Duke i futur substanca tjera mund të ndryshohen vetit e hekurit kështu edhe të çelikut. Hekuri mund të lihet i butë, elastikë, i fortë dhe i qëndrueshëm ndaj temperaturave. makinat prerëse apo gavrruese zakonisht kanë pajisje të bëra nga çeliku me volfram dhe molibden. Këto legura janë jashtëzakonisht të forta kështu që paisjet janë të qëndrueshme.
 
Çka është lira ?
Metalet si argjendi e ari janë shumë të çmueshme për të shtypur monedha nga to. Në të kaluarën monedhat janë shtypur për të qarkulluar me to ndërsa tani ato shërbejnë për dekorim të nuseve dhe për koleksionues. Monedhat e ditëve tona bëhen nga lëgura bakrër-nikel (75 për qind bakër dhe 25 për qind nikel)
 
Për çka përdoret argjendi në fotografi ?
Filmi i kamerës së fotografive ka lidhje të kokërrzezave argjendi që quhen halogjenide. Këto janë shumë të ndjeshme ndaj dritës dhe ndryshojnë vetit kemikale nën ndikimin e dritës. Pas zhvillimit të filmit, kokërrzezat e ndriçuara shndërrohen në metal të argjend. Fotografia që shohim përbëhet nga mija kokërrzeza argjendi.
 
Pse thyerjet e kockave mjekohen me pjesë argjendi ?
Thyerjet e kockave të skeletit zakonisht kirurgu i mjekon dhe riparon me shufra,, gjilpëra e pllaka argjendi. Ai e përdorë këtë pasi që argjendi nuk reagon me organizmin. Protezat nga argjendi qëndrojnë për një kohë të gjatë të pa dëmtuara.
 
Si mbrohet hekuri me shtresë zinku ?
Zinku e mbron hekurin nga ndryshku. Procesin e mbështjelljes me zink e quajnë galvanizim. Edhe pse zinku vetë oksidohet ai formon një shtresë karboni që e ndalon oksidimin e më tejshëm. Po që se gërvishtet zinku më parë do të gërvishtet sipërfaqja e zinkut përreth se të shihet hekuri.
 
Pse Volframi na jep dritë të ndriçushme?
Pika e shkrirjes së këtij metali është 3380 gradë celsius dhe është më e larta ndër metale. Për këtë është metali më i mirë për tela shndritës.
 
Cilin metal e kanë hëngër për shërim të problemeve të tretjes ?
Problemet e tretjes së ushqimit mund të paraqiten nga thartësira të ndryshme. Për të hequr problemet e tretjes shpesh përdoret qumështi i magnezit, një lidhje kimike e magnezit. Kjo masë lidhet me thartësira në stomak dhe krijon natronin dhe zvogëlon sasinë e thartësisë.
 
Pse pacientet marrin barium ?
Sulfati i bariumit është një mineral që nuk tejkalohet nga rrezet e rëntgenit. Pacientët me lëngime në stomak bëjnë fotografimet rëntgen dhe për këtë ata pinë barium. Në fotografin e bërë pastaj organet e brendshme dallohen dhe mjeku e ka lehtë të gjejë problemin.
10.849

edits