Dallime mes rishikimeve të "Dua të di/Shpikjet"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
'''Kur është krijuar vegla e parë ?'''
</div>
Shumë më përpara se të kishte njerëzi, jetonin qenjeqenie të ngjashme me majmunët që shkencëtarët i quajnë Australopithecus. Këto krijesa përdornin gurë si armë. Shkencëtarët kanë gjetur vegla guri të krijuar para më se 2 milion viteve.
<div style="border:1px solid #8898bf; border-top:0px solid white; padding:5px 5px 0 5px; margin-bottom:1em; text-align:left;">
'''Kur janë ndërtuar fabrikat e para?'''
Hero nga Aleksandria, një grekë antikë që jetoi pak para se të lindte Krishti. Ai ishte një gjeni i lodrave dhe një shpikës. Ai ndërtoj një teatër automatik të kukullave, një lodër në formë zogu me krahët që përplaseshin dhe më interesante është shpikja e automatit për të lozur me para. Lodra e tij, gjeneratori me avull ishte një sferë metali e vendosur në mes dy kapasave ashtu që të mund të lëvizte. Lodra mbushej me ujë dhe nxehej me zjarr. Kur uji fillonte të avullohej, avulli i krijuar kalonte nëpër dy pipa dhe gjuhej në sferën dhe e shtynte të rrotullohej. Hero në të vërtet e kishte shpikur gjeneratorin e parë me avull, mirëpo si duket para kohe sepse shpikja e tij nuk kishte gjetur ndonjë zbatim më të gjerë dhe për këtë mbeti vetëm një lodër për argëtim.
<div style="border:1px solid #8898bf; border-top:0px solid white; padding:5px 5px 0 5px; margin-bottom:1em; text-align:left;">
'''Qysh kur përdorin njerzitnjerëzit peshoret ?'''
</div>
Shkenca, industria dhe tregtia që njohim sot nuk do të ishte e tillë po të mos kishte pesorepeshore precize. Egjiptasit e vjetër përdorin peshore me pesha që përdoren edhe sot e kësaj dite. Këto peshore përdore që mëse 7000 vjet.
<div style="border:1px solid #8898bf; border-top:0px solid white; padding:5px 5px 0 5px; margin-bottom:1em; text-align:left;">
'''Pse nuk u ngrit makina fluturuese e Leonardos ?'''
</div>
Italiani Leonardo da Vinçi që jetoj nga 1452 deri më 1519 konstruktoj një makinë që ishte një shpikje e parakohëshmeparakohshme për mësemë se 100 vite. Ai vizatoi plane për nëndetëse, parashutë, makinë të blinduar të ngjajshmengjashme me TanksetTanket, një helikopter dhe një makinë fluturuese. Makina fluturuese kurrkurrë nuk u ndërtua, sepse nuk kishte ndonjë makinë në atë kohë që ta fusë në lëvizje. Koha e motorëve të lehtë dhe të fuqishëm gjendej në të ardhmënardhmen e njerëzimit
<div style="border:1px solid #8898bf; border-top:0px solid white; padding:5px 5px 0 5px; margin-bottom:1em; text-align:left;">
'''Kush është shpikësi më i zoti ?'''
</div>
Këtë titull si duket e meriton më së shumti shpikësi Tomas Alva Edison, e emrin e tij është i lidhura një numër i madhëmadh i shpikjeve. Ndër këto shpikje janë edhe poçi me tel, kamera e xhirimtxhirimit dhe fonografi (version para gramafonit)
<div style="border:1px solid #8898bf; border-top:0px solid white; padding:5px 5px 0 5px; margin-bottom:1em; text-align:left;">
'''[[Dua të di/Shpikjet/Koha e makinës me avull|Koha e makinës me avull ?]]'''
47

edits