Dallime mes rishikimeve të "Bashkësitë e fundme dhe pafundme"

v
 
==Numëri kardinal==
Bashkësitë e fundme ekuipotente i kanë ''numër të njëjtë'' elementesh. Bashkësitë e pafundme ekuipotente i kanë ''numrat kardinalë'' <ref>13) Numër kardinal i bashkësisë {{mate|A}} quhet ajo cilësi e saj e cila karakterizon çdo bashkësi {{mate|B}} e barasfuqishme me bashkësinë {{mate|A}} .</ref> të barabartë : d.m .th. :
<CENTER> {{mate|A~B {{implikacion}} card A {{=Barazim}} card B.}} (...36)</CENTER>
 
P.sh. : (1) {{mate|card {{numratN}} {{=Barazim}} card {{numratZ}} }} ; (2) {{mate|card {{numratNp}} {{=Barazim}} card {{numratN}} .}}
 
Numri kardinal i bashkësisë së numrave natyralë {{numratN}} shënohet {{mate|card {{numratN}} {{=Barazim}} <math>\aleph</math>{{sub|0}} }} , ( lexo : ''alef zero''), ndërsa i bashkësisë së numrave realë {{numratR}} shënohet {{mate|card {{numratR}} {{=Barazim}} c}} dhe thuhet se bashkësia {{numratR}} ka ''fuqinë e kontinuumit''.
==Bashkësia e numërueshme==
Për shembull, bashkësia e numrave te plotë {{numratZ}} dhe bashkësia e numrave racionalë {{numratQ}} janë ''bashkësi të numërueshme'' (sepse : {{mate| {{numratZ}} ~ {{numratN}} }} dhe {{mate| {{numratQ}} ~ {{numratN}} }} ), ndërkaq bashkësia e numrave realë {{numratR}} nuk është ''bashkësi e numërueshme''.
106

edits