Dallime mes rishikimeve të "Veprimet binare"

v
 
ose
 
<CENTER> {{mate|( {{çdo}} (a, b) {{enë}} A{{sup|2}} , a {{enë}} A, b {{enë}} A) ( {{Ekziston!}} c {{enë}} A) f (a, b) {{=Barazim}} c}} . (...44)</CENTER>
 
==Simboli==
Për shënimin e veprimit binar në një bashkësi numerike, zakonisht në vend të simbolit {{mate|f}} shfrytëzohen simbolet : {{o}} , {{*}} , {{o+}} , {{o*}} , {{te}} , {{jote}} etj. Kështu formula {{mate|f:(a, b)&rarr;c}} , respektivisht {{mate|f (a, b) {{=Barazim}} c}} rëndom shënohet {{mate|a {{o}} b {{=Barazim}} c}} (lexo a në veprim {{o}} me b jep c), ku c është rezultati i veprimit {{o}} me elementet {{mate|a}}
 
dhe {{mate|b}} . Mirëpo, në pjesë të ndryshme të matematikës shfrytëzohen edhe simbole të posaçme për veprime të caktuara binare.
 
Meqë për veprimin e përkufizuar binar {{o}} në bashkësinë {{mate|A}} vlen :
<CENTER> {{mate|( {{çdo}} a, b {{enë}} A) ( {{ekziston!}} c {{enë}} A) a {{o}} b {{=Barazim}} c}} (...45)</CENTER>
 
thuhet se {{o}} është ''veprim i brendshëm (ligj intern)'' në bashkësinë {{mate|A}} ose se ''bashkësia'' {{mate|A}} ''është e mbyllur'' lidhur me veprimin {{o}} .
106

edits