Dallime mes rishikimeve të "Evropa veç e veç"

v (Skeda Lovcen.jpg u largua pasi që është shlyer nga Commons prej Polarlys)
|[[Figura:AlpbachTirol.JPG|250px|left|Lugu i Alpeve, Tirol]]Lugu i Alpeve, Tirol
|}
:      '''[[/Austria]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, në veri të Italisë dhe Sllovenisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Austrisë është 83,870 km<sup>2</sup> dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 47 20 v, 13 20 L. Austria është një vend kontinental malor dhe sipërfaqja e përgjithshme e e saj përbëhet nga 82,444 km<sup>2</sup> tokë dhe 1,426 km<sup>2</sup> ujë. Vija kufitare e Austrisë është e gjatë rreth 2,562 km. Kjo vijë e ndanë atë nga Republika Çeke (362 km) në veri, Sllovakia (91 km), në lindje dhe jug me Hungaria (336km), Sllovenia (330 km), Italia(430 km), në perëndim me Zvicra (164), Lihtenshtajni (35) dhe në veri-perëndim me Gjermania (784 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' është kontinentale-malore e ndryshueshme me temperatura të ulëta në dimër dhe mesatare në verë. Temperaturat dimërore përcjellën me reshje bore në vendet malore dhe më pak në ato të rrafshit ndërsa ato të verës janë më të larta dhe përcillen nganjëherë me riga shiu e reshje shiu.
|[[Figura:Heuvelland - Rodeberg 2.jpg|200px|left|Malet e Belgjikës, ''Heuvelland'' - ''Rodeberg'']]Malet e Belgjikës, ''Heuvelland - Rodeberg''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Belgjika]]''' ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, me dalje në Detin Verior, në mes të Francës dhe Holandës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Belgjikës është 30,528 km<sup>2</sup> dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 50 50 V, 4 00 L. Kjo sipërfaqe përbëhet nga 30,278km<sup>2</sup> tokë dhe 250km<sup>2</sup> ujë me një vijë bregdetare prej 66.5 km. Vija e kufirit tokësor të Belgjikës është e gjatë rreth 1,385 km. Kjo vijë e ndanë atë nga Franca (620 km), Gjermania (167 km), Luksemburgu (148 km) dhe Holanda (450 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' është bregdetare me dimër të lehtë dhe verë të freskët.
|[[Figura:Belarus-Junction of Viliya and Usha Rivers.jpg|235px|left]]Lëdina në provincën ''Vitsebsk''<hr>Lumi ''Usha''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Bjellorusia]]''' ndodhet në pjesën lindore të Evropës, në lindje të Polonisë dhe veri të Ukrainës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Bjellorusisë është 207,600 km<sup>2</sup> dhe shtrihet në koordinatat gjeografike 53 00 '''V''', 28 00 '''L'''. Vija kufitare e Bjellorusisë është e gjatë rreth 2,900 km. Kjo vijë e ndanë atë nga Letonia (141 km), Rusia (959 km), Ukraina (891 km), Polonia (407 km) dhe Lituania (502 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''': Ka klimë kontinentale, me dimër të rëndë dhe verë të ftohtë e kohë të vranët.
|[[Figura:Hercegovacko Neretvanski kanton.jpg|290px|left|Rrethina e Neretvës]]
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Bosnja dhe Hercegovina]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës, në gadishullin Ballkanik. Në lindje të vendit ndodhet Kroacia (në jug-lindje Dalmacia) ndërsa në veri-perëndim Serbia (Vojvodina), në lindje Serbia (Sanxhaku) dhe në pjesën jug-lindore ndodhet Mali i Zi.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Bosnjës dhe Hercegovinës është 51,129 km<sup>2</sup> dhe shtrihet në koordinatat gjeografike 44 00 '''V''', 18 00 '''L'''. Bosnja ka një vijë bregdetare prej 20km dhe vija kufitare e saj është e gjatë rreth 1,459 km. Kjo vijë kufitare e ndanë atë nga Kroacia (932 km), Serbia dhe Mali i Zi (527 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' : Ka klime kontinentale dhe bregdetare me verë të nxehtë dhe dimër të ftohtë. Në pjesët malore të vendit mbanë dimër i gjatë me ngrica dhe verë e shkurtë e ftohtë.
|[[Figura:Carn a' Mhaim from Ben Macdhui.jpg|215px|left|Malet "Carn a' Mhaim" - Skoci]]<hr>Malet "Carn a' Mhaim" - Skoci
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Britania e Madhe]]''' ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, ishujt e saj në të cilët hynë dhe një e gjashta pjesë e ishullit të Irlandës shtrihen në mesë të Oqeani Atlantikut veriorë dhe detit veriorë në veri të Francës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Britanisë është 244,820 km<sup>2</sup> dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 54 00 V, 2 00 L. 3,230 km<sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë ujore ndërsa 241,590 km<sup>2</sup> tokë me një vijë bregdetare prej 12,429 kilometrave. Vija kufitare tokësore e Britanisë është vetëm 360 km dhe atë në ishullin irlandez me Irlandën.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' është e ndikuar nga rrymimet e ajrit të shkaktuara në oqean dhe kryesisht mbizotëron një mot i vranët po thuaj se gjatë tërë vitit.
|[[Figura:Blacksea-bg-beach-dinev.jpg|250px|left]]Komi, Stara Planina<hr>Rripi i Detit të Zi
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Bullgaria]]''' ndodhet në pjesën juglindore të Evropës, me dalje në Detin e Zi, në mes të Rumanisë dhe Turqisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Bullgarisë është 110,910 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 43 00 V, 25 00 L dhe 110,550 <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 360 <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Bullgarisë në detin e zi është 354 km e gjatë dhe kufiri tokësore është 1,808 km që e ndajnë atë nga Rumania (608 km), Turqia (240 km), Greqia (494 km), Maqedonia (148 km) dhe Serbia (318 km) .
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Bullgarisë ndryshon varësisht nga viset e sajë, në pjesët bregdetare është një klimë mesdhetare me dimër të lehtë dhe verë të nxehë ndërsa në brendi të vendit një klimë kontinentale e ngjashme me të Kosovës me dimër të fortë dhe verë të ngrohtë deri të nxehtë.
|[[Figura:Cucovna.jpg|200px|left|Liqeni Cucovna]]Mali Smrk, Moravi<hr>Liqeni Cucovna
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Republika Çeke]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, është vend kontinental në juglindje të Gjermanisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Çekisë është 78,866 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 49 45 V, 15 30 L dhe 77,276 km<sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1,590 km<sup>2</sup> ujë. Vija kufitare është 1,881 km që e ndajnë atë nga Polonia (658 km), Sllovakia (215 km), Austria (362 km) dhe Gjermania (646 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Çekisë është kontinentale e ndryshueshme me verë të freskët gjerë të ftoftë dhe dimër të ftohtë.
|[[Figura:Norsminde Fjord fra sydøst.jpg|290px|left|''Norsminde Fjord'' afër Jutladës]]Natyra daneze:''Nekseø; Vorsoe; Jutlad''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Danimarka]]''' ndodhet në pjesën veriore të Evropës, ka dalje në detin baltik dhe ishuj të saj shtrihen në detin verior.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Danimarkës është 42,394 km<sup>2</sup> dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 56 00 V, 10 00 L . 43,094 km<sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 700 km<sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Danimarkës është 7,314 km e gjatë ndërsa vija e kufirit tokësorë është e gjatë vetëm 68 km dhe e ndanë atë me Gjermaninë
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Danimarkës është kontinentale e ndryshueshme me verë të freskët gjerë të ftoftë dhe dimër të ftohtë e të vranët me frymë.
|[[Figura:Ebavere Hill.jpg|200px|left|Malet estoneze]]Malet estoneze "Ebavere"
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Estonia]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës, ka dalje në detin baltik dhe në gjirin e Finlandës, në mes të Letonisë dhe Rusisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Estonisë është 45,226 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 59 00 V, 26 00 L dhe 43,211 km<sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 2,015 km<sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Estonisë është 3,794 km e gjatë ndërsa vija e kufirit tokësorë është e gjatë 633 km dhe e ndanë atë nga Letonia (339 km) dhe Rusia (294 km),
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' në Estoni është oqeanike me lagështi bregdetare, me dimër të butë dhe verë të ftohtë.
|[[Figura:Yllästunturi Ylläsjärven puolelta.jpg|290px|left|Malet finëandeze]]Malet finëandeze
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Finlanda]]''' ndodhet në pjesën veriore të Evropës, me dalje në detin Baltik, gjirin Bothnia, gjirin e Finlandës në mes të Suedisë dhe Rusisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Finlandës është 338,145 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 64 00 V, 26 00 L dhe 304,473 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 33,672 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Finlandës është 1,250 km e gjatë dhe vija kufitare tokësore është 2,690 km që e ndajnë atë nga Norvegjia (736 km), Suedia (614 km) dhe Rusia (1,340 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Finlandës ndryshon varësisht nga viset e sajë por kryesisht zotëron një klimë polare e ftohtë. Falë liqeneve të shumtë në këtë pjesë (60 000 liqenjë) të cilët ndikojnë në zbutjen e të ftohtit është i mundshëm edhe jetesa e njerëzve.
|[[Figura:Pano cornettes de bise gc.jpg|290px|left|Bjeshkët, Cornettes de Bise]][[Figura:Panoramique Aravis Sud-Nord.jpg|290px|left|Kufiri me Zvicër]] Bjeshkët, Cornettes de Bise // Kufiri me Zvicër
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Franca]]''' ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, me dalje në gjirin e Biskajt, kanalin anglezë, në mes të Belgjikës dhe Spanjës në juglindje të Britanisë Madhe dhe me dalje në detin Mesdhe në mes të Italisë dhe Spanjës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Francës është 547,030 km<sup>2</sup> duke lënë anash viset tjera nën administrimin e saj. Kjo siperfaqe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 46 00 V, 2 00 L dhe 545,630 km <sup>2</sup> janë tokë ndërsa 1,400 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Francës është 3,427 km e gjatë dhe vija kufitare tokësore është 2,889 km që e ndajnë atë nga Belgjika (620 km), Luksemburgu (73 km), Gjermania (451 km), Zvicra (573 km), Italia (488 km), Monako (4.4 km), Spanja (623 km) dhe Andora (56.6 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Francës në përgjithësi është me dimër të ftohtë dhe verë të butë por kjo nuk vlen për viset ë bregdetin e Mesdheut ku dimëni është i butë dhe vera e nxehtë.
|[[Figura:Vogelkarspitze bis Grabenkarspitze HQ.jpg|290px|left]]Bjeshkët gjermane, kufi me Austrinë
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Gjermania]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, me dalje në detin Baltik dhe detin e Veriut, në mes të Holandës dhe Polonisë në veri të Austrisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Gjermanisë është 357,021 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 51 00 V, 9 00 L dhe 349,223 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 7,798 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Gjermanisë është 2,389 km e gjatë dhe vija kufitare tokësore është 3,621 km që e ndajnë atë nga Danimarka (68 km), Polonia (456 km), Republika Çeke|Çekia (646 km), Austria (784 km), Zvicra (334 km), Franca (451 km), Luksemburgu (138 km), Belgjika (167 km) dhe Holanda (577 km)
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Gjermanisë është e ndryshme në përgjithësi është klimë kontinentale me dimër e verë të lagësht.
|[[Figura:St George's beach in Corfu, Greece.jpg|200px|left|Shën Gjergji në detin Jon]]<hr>Shën Gjergji në detin Jon
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Greqia]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës, me dalje në detin Egje dhe detin Mesdhe, në mes të Shqipërisë dhe Turqisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Greqisë është 131,940 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 39 00 V, 22 00 L dhe 130,800 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1,140 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Greqisë është 13,676 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë është 1,228 km që e ndajnë atë nga Bullgaria (494 km), Turqia (206 km), Shqipëria (282 km) dhe Maqedonia (246 km)
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Greqisë është e butë me dimër të lagësht dhe verë të nxehtë e të thatë.
|[[Figura:Hertogswetering, nouvelle bouche dans la meuse.JPG|290px|left|Toka e re, Hertogswetering]]
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Holanda]]''' ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, me dalje në detin Verior, mes Belgjikës dhe Gjermanisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Holandës është 131,940 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 52 30 V, 5 45 L dhe 33,883 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 7,643 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Holandës është 451 km e gjatë ndërsa kufiri tokësor është 1,027 km duke e ndarë atë nga Belgjika (450 km) dhe Gjermania (577 km)
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Holandës është e butë me verë të freskët deri të ftohtë dhe dimër të butë.
|[[Figura:Hortobágy.jpg|290px|left|Livadhi Hortobágy]]Malet hungareze, Borzsony // Livadhi Hortobágy
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Hungaria]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, në veriperëndim të Rumanisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Hungarisë është 93,030 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 47 00 V, 20 00 L dhe 33,883 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 690 km <sup>2</sup> ujë. Hungaria është një vend kontinental dhe ka një vijë kufitare 2,171 km të gjatë, që e ndajnë atë nga Sllovakia 677 km, Ukraina 103 km, Rumania 443 km, Serbia 151 km, Kroacia 329 km, Sllovenia 102 km dhe Austria 366 km.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Hungarisë është klimë kontinentale me dimër të ftohtë dhe verë të ngrohtë deri të nxehtë.
|[[Figura:Prilepsko Pole Macedonia.jpg|200px|left|Fusha e Prilepit]]Sharri<hr>Fusha e Prilepit
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Maqedonia]]''' ndodhet në pjesën juglindore të Evropës, në mes të Kosovës dhe Greqisë, Shqipërisë e Bullgarisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Maqedonisë është 25,333 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 41 50 V, 22 00 Ldhe 24,856 km<sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 477 km<sup>2</sup> ujë. Vija kufitare e Maqedonisë është 25,333 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Kosova (110 km), Serbia (111 km; kufiri Kosovë - Serbi - Maqedoni ende nuk është i përcaktuar), Bullgaria (148 km), Greqia (246 km) dhe Shqipëria (151 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Maqedonisë është klimë e ngjashme me të Mesdheut e nxehtë me vera të thata e dimra të ftohta me reshje dëbore të mëdha.
|[[Figura:View over Beginish Island.jpg|230px|left|Siujdhesa Beginish]]Siujdhesa Beginish
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Irlanda]]''' ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, zë pestë të gjashtat e ishullit irlandez në oqeanin Atlantik, në perendimë të Britanisë së Madhe .
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Irlandës është 70,280 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 53 00 V, 8 00 L dhe 68,890 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1,390 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Irlandës është 1,448 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë është 360 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Irlanda Veriore njësi shtetrore e Britanisë së Madhe.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Irlandës është e detare e lagësht dhe ndikohet nga rrymimet në oqeanin Atlantik. Dimri i butë dhe vera e ftohët janë karakteristika të klimës së ishullt.
|[[Figura:Hekla slopes june 2005.jpg|200px|left|Malet islaneze, Hekla]]<hr>Malet islaneze, Hekla
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Islanda]]''' ndodhet në pjesën veriore të Evropës, në mes të detit të Grinlandës dhe pjesa perëndimore të oqeanit Atlantik, në veriperëndim të Britanisë së Madhe .
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Islandës është 103,000 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 65 00 V, 18 00 L dhe 100,250 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 2,750 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Islandës është 4,988 km e gjatë ndërsa ajo nuk ndanë asnjë milimetër kufi tokësor me ndonjë shtet.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Islandës është gjithnjë e varur nga ajo që vije nga veriu i oqeanit. Zakonisht klima është e butë me dimër me frymë dhe verë të ftohtë e të lagshtë.
|[[Figura:MontigglerSeeGrossPanoNordOst.jpg|290px|left|Liqeni Montigla]]
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Italia]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës, në gadishullin apenin në pjesën qendrore të detit Mesdhe, në veri të Shqipërisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Italisë është 301,230 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 42 50 V, 12 50 L dhe 294,020 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 7,210 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Italisë është 7,600km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 1,932.2 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Austria (430 km), Franca (488 km), Vatikani (3.2 km), San Marino (39 km), Sllovenia (232 km) dhe Zvicra (740 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Italisë është klimë e Mesdheut, në pjesën veriore alpine dhe atë jugore e thatë.
|[[Figura:Sharr1.JPG|200px|left|Sharri]]<hr>Sharri
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Kosova]]''' është ndarë në dy rrafshe me përmasa të barabarta (zona e Vardarit në lindje dhe zona e Drinit në perëndim) nga një vijë me prirje Veri-Veriperëndim dhe Jug-Juglindje, midis brezit gjeologjik Serbisë – Maqedonisë në Kosovë dhe brezit gjeologjik Dinarik i Shqipërisë. Zona e shkarjes transformuese Mesozoike e ashtuquajtura lineamenti (tërthorja) Shkodër – Pejë, ndan Drinin dhe Korabin ne dy zona: Zona e Vardarit është e rëndësishme nga pikëpamja ekonomike pasi ka në gjininë e vet vendburimet e plumb – zink – argjendit të Trepçës. Depozitimet që e përbejnë ketë zone varrojnë nga karbonatet -skarnet si shkëmbinj amë, mbushjet karstike dhe depozitimet damarore. Platformat mesozoike gëlqerore kanë qene të zaptuara nga shumë gjenerata shkarjesh te orientuara ne drejtime te ndryshme. Gëlqerorët janë shkëmbinj reaktive të aftë të thithin solucionet e nxehta të pasura me minerale dhe metalet shkëputën nga solucionet në këtë horizont te favorshëm. Zona e Vardarit mund të këtë origjinën në Paleozoik të hershëm, si pjese e Palaeo - Tethys që ndan Gondwanaland në jug dhe nga Eurasia në veri, ose ne Triasik, i ngjashëm me pellgun oqeanik të detit të Kuq të sotëm. Mbyllja e fundit te oqeanit te Vardarit është e paqartë dhe mund të ketë ndodhur në Kretak ose Tercier të hershem. Formacioni i ofioliteve me rrugën e mbylljes dhe hapjes së oqeanit është e rëndësishme në atë që ne njësite ultra-bazike përmbajnë krom dhe këto shkëmbinj të serpentinizuar shkatërrohen nga alterimi tropokal – subtropikal që me kohë prodhojnë akumulimet e boksiteve dhe te nikelit lateritik. Vendburimet e boksiteve nëe Kosovën qendrore – perëndimore janë të vendosur në gëlqeror karstik dhe përfaqësojnë mbetjet e këtyre ultra-bazikeve të alternuar.<br clear=all>
<div style="border: 2px solid ##fafafa; background-color:#fafafa; text-align: left;"><font face="Tahoma" size="4" color="red" align="right">Kroacia</font>{{Në|Kroacia}}<hr width=100%;></div>
{|border=0 align=right cellpadding=0 cellspacing=0 width=300 style="margin: 0 0 0em 1em; background: #f9f9f9; border: 0px #aaaaaa solid; font-size: 85%;"
|[[Figura:Velebit.jpg|200px|left|Velebiti]]Zara <hr>Velebiti
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Kroacia]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës, me dalje në Deti Adriatik|detin Adriatik, në mes të Sllovenisë dhe Bosnjës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Kroacisë është 56,542 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 45 10 V, 15 30 L dhe 56,414 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 128 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Kroacisë është 5,835 km e gjatë nga e cila 1,777 km janë bregdet i brendisë së vendit dhe 4,058 km bregdet i ishujve në Adriatik. Vija e kufirit tokësorë është 2,197 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Sllovenia (670 km), Hungaria (329 km), Serbia (Vojvodina) (veri 241km), Bosnja dhe Hercegovina (932 km) dhe në jug Mali i Zi.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Kroacisë është klimë e Mesdheut dhe kontinentale. Klima kontinentale dominon me dimër të ftoftë dhe verë të nxehtë në veri ndërsa në bregdet (Dalmaci) mbanë verë e thatë.
|[[Figura:Snow covered beach in Latvia.jpg|200px|left|Bora në Plazh]]Bora në Plazh
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Letonia]]''' ndodhet në pjesën lindore të Evropës, me dalje në detin Baltik, në mes të Estonis dhe Lituanisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Letonisë është 64,589 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 57 00 V, 25 00 L dhe 63,589 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1,000 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Letonisë është 531 km e gjatë. Vija e kufirit tokësorë është 1,150 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Estonia (339 km), Rusia (217 km), Bjellorusia (141 km) dhe Lituania (453 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Letonisë është klimë bregdetare-oqeanike me dimër të lagësht e temperatura mesatare për këtë stinë.
|[[Figura:Field, corn, Liechtenstein, Mountains, Alps, Vaduz, sky, clouds, landscape.jpg|200px|left]]<hr>Arat, në Alpe
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Lihtenshtajni]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, në mes të Austrisë dhe Zvicrës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Lihtenshtajnit është 160 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 47 16 V, 9 32 L, përndryshe është vend kontinental dhe nuk ka dalje në ujra. Vija kufitare e Lihtenshtajnit është 76 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Austria (34.9 km) dhe Zvicra (41.1 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Lihtenshtajnit është klimë kontinentale e ftohtë, me dimër të vranët e me reshje bore e shiu, me verë të vranët e të lagësht.
|[[Figura:Olando Kepure.jpg|290px|left|Kepi Olando]]Kepi Olando
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Lituania]]''' ndodhet në pjesën lindore të Evropës, me dalje në detin Baltik në mes të Letonisë dhe Rusisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Lituanisë është 65,200 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 56 00 V, 24 00 L. Vija bregdetare përgjatë detit Baltikë është e gjatë 99 km ndërsa vija kufitare e Lituanisë është 1,273 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Letonia (453 km), Bjellorusia (502 km), Polonia (91 km) dhe Rusia (227 km, rajoni i Kalingradit).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Lituanisë është klimë oqeanike që ne brendi kalon në atë kontinentale, e lagësht me temperatura në dimër dhe verë mesatare.
|[[Figura:Uitzicht vanuit Bourscheid.jpg|200px|left|Lumi luksemburgas]]Katuni luksemburgas<hr>Lumi luksemburgas
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Luksemburgu]]''' ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, në mes të Francës dhe Gjermanisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Luksemburgut është 65,200 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 49 45 V, 6 10 L. Vija kufitare e Luksemburgut është 359 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Gjermania (138 km), Belgjika (148 km) dhe Franca (73 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Luksemburgut është klimë kontinentale me dimër të butë dhe verë të ftohtë.
|<hr>Lovçeni
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Mali i Zi]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës.<br clear=all>
<div style="border: 2px solid ##fafafa; background-color:#fafafa; text-align: left;"><font face="Tahoma" size="4" color="red" align="right">Malta</font>{{Në|Malta}}<hr width=100%;></div>
{|border=0 align=right cellpadding=0 cellspacing=0 width=300 style="margin: 0 0 0em 1em; background: #f9f9f9; border: 0px #aaaaaa solid; font-size: 85%;"
|[[Figura:Blue Lagoon and Cominotto.JPG|190px|left|Laguna e kaltërt]]Laguna e kaltërt
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Malta]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës, një ishull në Mesdhe, në jug të Sicilisë (Italia).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Maltës është 316 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 35 50 V, 14 35 L. Vija bregdetare e Maltës është 196.8 km e gjatë duke mos llogaritur 56.01 km të ishujt e Gozosë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Maltës është klimë mesdhetare e nxehtë me verë të thatë e dimër të butë me reshje shiu.
|[[Figura:Lake Raionul Orhei.jpg|200px|left|Liqeni në Raionul Orhei]]Liqeni në Raionul Orhei
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Moldavia]]''' ndodhet në pjesën lindore të Evropës, në verilindje të Rumanisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Moldavisë është 33,843 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 47 00 V, 29 00 L dhe 33,371 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 472 km <sup>2</sup> ujë. Vija kufitare e Moldavisë 1,389 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Rumania (450 km) dhe Ukraina (939 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Moldavisë është klimë e kontinentale, me dimër me temperatura mesatare dhe verë të nxehtë.
|[[Figura:General view of the principality, Monaco, Riviera.jpg|220px|left]] Nga dy anët
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Monako]]''' ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, me dalje në detin Mesdhe pranë bregdetit jugorë të Francës afër kufirit me Italinë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Monakos është 1.95 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 43 44 V, 7 24 L. Vija bregdetare e Monakos është e gjatë 4.1 km dhe kufiri tokësor me Francën 4.4 km.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Monakos është klimë e kontinentale, me dimër me temperatura mesatare dhe verë të nxehtë.
|[[Figura:Einavannet.jpg|200px|left|Arat norvegjeze]]<hr>Arat norvegjeze
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Norvegjia]]''' ndodhet në pjesën veriore të Evropës, me dalje në detin Verior dhe pjesën veriore të Atlantikut, në perëndim të Suedisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Norvegjisë është 324,220 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 62 00 V, 10 00 L dhe 307,860 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 16,360 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Norvegjisë është 21,925 km e gjatë duke llogaritur këtu tokën amtare (3,419 km) dhe ë gjitha ishujt e mëdha (2,413 km) , ishujt e vegjël, ujdhesat dhe siujdhesat që i takojnë asaj (16,093 km). Kufiri tokësorë është 2,551 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Rusia (196 km), Finlanda (736 km) dhe Suedia (1,619 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Norvegjisë është klimë bregdetare oqeanike përgjatë bregdetit dhe kryesisht e ftohtë dhe e lagësht si në dimër dhe në verë.
|[[Figura:Kotłowa Czuba a1.jpg|200px|left|Bjeshkët polake, ''Kotłowa Czuba'']]<hr>Bjeshkët polake, ''Kotłowa Czuba''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Polonia]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, me dalje në detin Baltik, në lindje të Gjermanisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Polonisë është 312,685 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 52 00 V, 20 00 L dhe 304,465 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 8,220 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Polonisë është 491 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 2,788 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Kalingradi (Rusia) (206 km), Lituania (91 km), Bjellorusia (407 km), Ukraina (526 km), Sllovakia (444 km), Çekia (658 km) dhe Gjermania (456 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Polonisë është klimë e ndryshueshme kryesisht e freskët me verë të lagshtë e dimër mesatar.
|[[Figura:Caldeira das Sete Cidades - ilha de S. Miguel.jpg|200px|left|Liqeni dhe arat portugeze]]Liqeni dhe arat portugeze
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Portugalia]]''' ndodhet në pjesën jugperëndimore të Evropës, me dalje në Atlantikun verior, në perëndim të Spanjës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Portugalisë së bashku me ujdhesat është 92,391 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 39 30 V, 8 00 L dhe 91,951 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 440 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Portugalisë është 1,793 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 1,214 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Spanja.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Portugalisë është oqeanike e ndryshueshme, e ftohtë dhe me reshje në veri ndërsa në jug e ngrohtë.
|[[Figura:Zoutmeer van Larnaca1.jpg|200px|left|]]<hr>Rëra
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Qipro]]''' ndodhet në lindjen e afërt - Azi, një ishull në detin Mesdhe, në jug të Turqisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Qipros së bashku me pjesën veriore është 9,250 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 35 00 V, 33 00 L dhe 9,240 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 10 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Qipros është 648 km e gjatë ndërsa gjatësia e kufirit tokësorë me bazat britanike nuk është e dhënë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Qipros është Mesdhetare, me verë të nxehtë e të thatë dhe dimër të ftohtë.
|[[Figura:07.zori in Valeni.2.jpg|220px|left|]]<hr>Luginat e malet rumune
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Rumania]]''' ndodhet në pjesën juglindore të Evropës, me dalje në detin e Zi, në mes të Bullgaris dhe Ukrainës.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Rumanisë është 237,500 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 46 00 V, 25 00 L dhe 230,340 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 7,160 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Rumanisë është 225 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 2,508 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Ukraina (531 km), Moldavia (450 km), Bullgaria (608 km), Serbia (476 km) dhe Hungaria (443 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Rumanisë është klimë e ndryshueshme, kryesisht me dimër të ftohtë e reshje bore dhe verë të ngrohtë me reshje shiu.
|[[Figura:River Sob north of Kharp.jpg|290px|left|Lumi Sob në veri të Kharp-it, Siberi]]Lumi Sob në veri të Kharp-it, Siberi
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Rusia]]''' ndodhet në pjesën veriore të Azisë (pjesa prapa perëndimit të Uralit shkon me kontinentin e Evropës), me dalje në oqeanin e Qetë, në mes të Evropës dhe pjesës veriore të oqeanit të Qetë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Rusisë është 17,075,200 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 60 00 V, 100 00 L dhe 16,995,800 km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 79,400 km <sup>2</sup> ujë. Vija bregdetare e Rusisë është 37,653 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 20,017 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Azerbajxhani (284 km), Bjellorusia 959 km, Kina (3,605 km; në juglindje) , Kina ( 40 km; në jug), Estonia (294 km), Finlanda (1,340 km), Gjeorgjia (723 km), Kazakistani (6,846 km), Koreja Veriore (19 km), Letonia (217 km), Lituania (227 km; Kaliningrad Oblast) , Mongolia (3,485 km), Norvegjia (196 km), Polonia (206 km; Kaliningradi) dhe Ukraina (1,576 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Rusisë është klimë e llojllojshme. Në pjesën Evropiane dominon klima kontinentale pakë sa më e butë se në veri. Në Siberi dominon temperatura shumë të ulëta.
|[[Figura:SanMarino1991.jpg|150px|left|''Monte Titano'']]San Narino<hr>''Monte Titano''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/San Marino]]''' ndodhet në pjesën jugore të Evropës dhe është një vend kontinental pa dalje në det.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e San Marinos është 61.2 km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 43 46 V, 12 25 L. Vija kufitare e San Marinos është 39 km e cila krijon kështu një oazë në Italinë qendrore.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e San Marinos është mediterane me dimër të butë gjerë të ftoftë dhe verë të nxehtë me diell.
|[[Figura:Kralova Hola from Popova.jpg|200px|left|Malet sllovake, ''Kralova'']]Malet sllovake, ''Kralova''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Sllovakia]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, në jug të Polonisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme e Sllovakisë është 48,845 km<small><sup>2</sup></small>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 48 40 V, 19 30 L dhe 48,800km<small><sup>2</sup></small> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 45km<small><sup>2</sup></small> ujë. Vija kufitare e Sllovakisë është 1,524 km që e ndajnë atë nga Austria (91 km), Republika Çeke (215 km), Polonia (444 km) dhe Ukraina (97 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Sllovakisë në përgjithësi e ndryshueshme e ftohtë. Në verë majën temperatura të ulëta për këtë stinë, ndërsa dimri është diçka më i lagësht se në Kosovë.
|[[Figura:KoroskaBela - Karavanke.jpg|190px|left|Bjeshkët sllovene, ''Koroska Bela - Karavanke'']]Rrafshënalta sllovene, ''Planinsko''<hr>Bjeshkët sllovene, ''Koroska Bela - Karavanke''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Sllovenia]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, me dalje në detin Adriatik, në mes të Austrisë dhe Kroacisë . Sipërfaqja e përgjithshme e Sllovenisë është 20,273 km<small><sup>2</sup></small>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 46 07 V, 14 49 L dhe 20,151 km<small><sup>2</sup></small> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 122km<small><sup>2</sup></small> ujë. Vija bregdetare e Sllovenisë është 46.6 km e gjatë ndërsa vija kufitare tokësore është 1,334 km që e ndajnë atë nga Austria (330 km), Kroacia (670 km), Italia (232 km) dhe Hungaria (102 km)
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Sllovenisë është klimë e Mesdheut në bregdet dhe kontinentale e alpine në brendi të vendit. Përndryshe e ngjashme me klimën e Shqipërisë por pak më e ftohtë dhe më e lagësht.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Relievi''' i Sllovenisë përbëhet nga terreni bregdetar në pjesët përgjatë Adriatikut pas së cilës vijnë katundet, malet dhe bjeshkët e përziera me shumë lumenj në kufirin veriorë dhe verilindor. Pika më e ultë e relievit (0 m) gjendet përgjatë bregdetit Adriatik dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 2,864 metrave në majën e malit Triglav.
|[[Figura:Fuerteventura panorama1 1200px.jpg|290px|left|Bjeshkë, male e lugina, ''Fuerteventura'']]Bjeshkë, male e lugina :''Aralar'', ''Sierra de cadiz'', ''Fuerteventura''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Spanja]]''' ndodhet në pjesën jugperëndimore të Evropës, me dalje në detin Mesdhe dhe oqeanin Atlantik, në jugperëndim të Francës. Sipërfaqja e përgjithshme e Spanjës është 504,782 km<small><sup>2</sup></small>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 40 00 V, 4 00 P dhe 499.542km<small><sup>2</sup></small> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 5.240km<small><sup>2</sup></small> ujë në të cilën sipërfaqe hynë të gjitha ujdhesat dhe siujdhesat e Spanjës. Vija bregdetare e Spanjës është 4.964 km e gjatë ndërsa vija kufitare tokësore është 1.917.8 km që e ndajnë atë nga Andorra (63.7 km), Franca (623 km), Gjibraltari (1.2 km), Portugalia (1.214 km) dhe nga Maroku (15.9 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Spanjës është e ndryshueshme. Në bregdet pranë Mesdheut dominon klima mesdhetare me mot të kthjellët, verë të nxehtë. Në pjesën e brendshme të vendit është klimë kontinentale dhe malore.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Relievi''' i Spanjës përbëhet nga terreni me rrafshe bregdetare në pjesët përgjatë bregdetit të Mesdheut pas së cilave vijnë rrafshnaltat e katundet në pjesën qendrore dhe bjeshkët e Pirenejve në pjesën veriore dhe perëndimore. Pika më e ultë e relievit (0 m) gjendet përgjatë bregdetit të Mesdheut apo të oqeanit Atlantik dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 3,718 metrave në majën e malit e quajtur Maja e ''Teides'' në Ishullin ''Tenerife'', pjese e ishujve ''Kanarie''.
|[[Figura:Gullringen pond.jpg|235px|left|Pyjet suedeze, ''Gullringen'']]Malet suedeze, ''Kungsleden''<hr>Pyjet suedeze, ''Gullringen''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Suedia]]''' ndodhet në pjesën veriore të Evropës, me dalje në detin Baltik, në mes të Finlandës dhe Norvegjisë. Sipërfaqja e përgjithshme e Suedisë është 449,964 km<small><sup>2</sup></small>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 62 00 V, 15 00 L dhe 410,934 km<small><sup>2</sup></small> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 39,030 km<small><sup>2</sup></small> ujë. Vija bregdetare e Suedisë është 46.6 km e gjatë ndërsa vija kufitare tokësore është 2,233 km që e ndajnë atë nga Finlanda (614 km) dhe Norvegjia.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Klima''' e Suedisë është e ndryshueshme, në pjesën jugore vera dhe dimri janë të ftohtë dhe të vranët, pjesa veriore është e ngrirë, ka një klimë polare.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Relievi''' i Suedisë është kryesish terren i rrafshët dhe më pak rrafshnalta e male të ulëta në perëndim Pika më e ultë e relievit gjendet nën nivelin e detit (-2.41 m) në gjirin e liqenit ''Hamarsjon'' afër qytetit Krisian-shtad dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 2,111 metrave në vendin e quajtur ''Kebnekajze''.
|[[Figura:ValbonaPass.jpg|220px|left|Qafa Valbona]]Qafa Valbona
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Shqipëria]]''' ndodhet në pjesën juglindore të Evropës, në pjesën perëndimore të gadishullit Ballkanik e shtrihet midis koordinatave gjeografike 39 gradë e 38' dhe 42 gradë e 39' te gjërësisë veriore dhe 19 gradë e 16' te gjërësisë lindore, ne largësi pothuajse të barabartë nga Ekuadori dhe Poli i Veriut.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' e përgjithshme është 28.748 kilometra katrore. Gjatësia e përgjithshme e vijës kufitare është 1094 km, nga te cilat 657 km - kufi tokësor, 316 km - kufi detar, 48 km - kufi lumor dhe 73 km - kufi liqenor. Në veri e verilindje ka 529 km vijë kufitare me Malin e Zi, Kosovën dhe Maqedonine, ndërsa në jug e juglindje me Greqine një vijë kufitare prej 271 km. Në perëndim Shqipëria laget nga deti Adriatik e në jug-perëndim nga deti Jon.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Relievi''' i Shqipërise është kryesisht malor. Lartësia mesatare e relievit është 708 metra, ose 2 herë më e lartë se mesatarja e Evropës. Lartësitë më të mëdha gjenden në Alpet shqiptare dhe në malet e Lindjes (Korabi 2751 metra mbi nivelin e detit.
|[[Figura:Turquie.Tuf volcanique.jpg|250px|left|Anatolia]]Anatolia
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Turqia]]''' ndodhet në pjesën jug-lindore të Evropës dhe në pjesen perëndimore të Azisë.
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Sipërfaqja''' : 780,580 km². Vija kufitare e Turqisë është 2,627 km. Turqia është një vend që shtihet në dy kontinente në atë evropian e aziatik. Është i rrethuar nga veriu me detin e Zi, nga jugu me detin Mesdhe dhe perëndim me detin Egje. Në veri-perëndim ndodhet deti Marmara. Territori aziatik i Turqisë kufizohet me Gjeorgjinë (252 km), Armenin (268 km) dhe Azerbajxhani (9 km) në veri-lindje; Irani (499 km) në lindje, Iraku (331 km) dhe Siria (822 km) në jug. Territori evropian kufizohet me Greqinë (206 km) e Bulgarinë (240 km).
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Relievi''' : Në Turqi mbizotërojnë vargmale euro-aziatik që shtrihen nga lindja a perëndim: me malin ''Pontici'' dhe përfundon me malin ''Tauro''. Maja më e larte është mali ''Ararat'' (5167 m). Mund të përmendim dhe malet ''Elmadag, Karabuk e Bozdaglar''. Lumi më i rëndësishëm është ''Tigri'' e ''Eufrate'', të cilëve i shtohet lumi ''Meriç, Ergene e Gediz''.
|[[Figura:Yasinia view.jpg|200px|left|Lugina Jasinia]] Lugina Jasinia
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Ukraina]]''' ndodhet në pjesën lindore të Evropës.
<br clear=all>
<div style="border: 2px solid ##fafafa; background-color:#fafafa; text-align: left;"><font face="Tahoma" size="4" color="red" align="right">Zvicra</font>{{Në|Zvicra}}<hr width=100%;></div>
|[[Figura:Vallée de Viège.JPG|200px|left]]<hr>Grykat e bjeshkëve, ''Vallée de Viège''
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''[[/Zvicra]]''' ndodhet në pjesën qendrore të Evropës.
[[Category:Libra]]