Dallime mes rishikimeve të "Përcaktorët"

1 byte removed ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
<center><math>123 \qquad 132 \qquad 213 \qquad 231 \qquad 312 \qquad 321</math></center>
:dhe secilit prodhim që del në këtë mënyrë i shoqërohet shenja <math>+</math> ose <math>-</math>, varësisht se a i përgjigjet prodhimi permutacionit çift apo tek, atëherë përftohet numri:
<center><math>a_{11}a_{22}a_{33}-a_{11}a_{23}a_{32}a_-a_{12}a_{21}a_{33}+a_{12}a_{23}a_{31}+a_1a_{13}a_{21}a_{32}-a_{13}a_{22}a_{31}</math></center>
:që përkufizohet si <i>përcaktor i rendit të tretë</i>.
{{dygishta}}Në mënyrë të ngjashme matricës së rendit katërt <math>A= [a_{ik}]^4_{1}</math> i shoqërohet numri që përftohet kur në prodhimin <math>a_{11}a_{22}a_{33}a_{44}</math> indeksat e dytë të faktorëve permutohen (dalin: <math>4!=24</math> permutacione) dhe secilit prodhim i shoqërohet parashenja përkatëse:
Anonymous user