Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Njeri e kufi/3"

{{dygishta}} Vollga. Ky lum është 3531 kilometra dhe gjarpëron nëpër Rusin e ditëve tona dhe së fundi grykëson në detin Kaspik.
=====Pse Evropa perëndimore nuk ngrihet në dimër?=====
{{dygishta}} Ana gjeografike e perëndimit të Evropës nuk ngrihet për shkak të rrymës detare që gjeografët e quajnë rryma e ''Golfit''. Kështu edhe pse bie fjala, Norvegjia ndodhet në pjesët ku duhej që të ishte e ngrirë, kjo nuk ndodhë dhe në këto anë është shumë më ngrohtë se në anën përballë saj, në Amerikën veriore. Rryma e ngrohtë që vije nga gjiri PersikMeksikës lëvizë nëpër oqean dhe kur vije pranë bregdetit të Evropës perëndimorePerëndimore, e ngrohë ajrin, ajër të cilën e fryn era në brendi të kontinentit.
 
=====Ku ndodhen Veriorët?=====
{{dygishta}} Të moçmit tanë nuk kanë pasur njohuri të shumta për pjesen veriore të Evropës - ska pasur as germa as shkronja në këtë hapësirë. Veriun e Evropës ata e kanë ndarë në dy anë, ana e gjermanëve dhe ana e sllavëve - dy partë kanë qenë të ''bardhë si djathi - pa fije të gjakut''. Me kalimin e kohës edhe dalin emra si Prusia e Skandinavia që anonin nga ana e gjermanëve. Në ditët tona si evropian veriorë meren Skandinavët dhe vendet e tyre si Norvegia, Danimarka, Suedia dhe Islanda. Nganjëherë nën këtë shprehje përfshihet edhe Finlanda por përjashtohen veriorët që anonin nga ana e sllavëve. Pse, nuk e di.
350

edits