Dallime mes rishikimeve të "Vitviteja/Ngjarje botërore"

* Washingtoni, kryeqytet i ShBA-së, zgjidhet si qytet për Seli të presidentit ("Shtëpia e Bardhë") dhe për Kongresin ("Kapitoli")
==1801==
* Thomas Jefferson-i (republikan, 1801/09) zgjidhet për presidet të ShBA-së // Motoja "''Sa më pakpakë shtet e regjim''" si një reaksion kundrejt një federate republikane centraliste. Energjia dhe interesi i nacionit orientohet në "'''The Winning of the West'''" - zgjerimi në perendim, popullzimi i saj nëpërmjet ardhacakëve nga evropa perendimore, e. qendrore dhe e. veriore. Numri i banorëve të regjistruar rriten nga 3,9 milion sa ishin në vitin 1790, në 7,2 milion në vitin 1810. Uzurpohen toka të fiseve indiane, Apalaçëve (Appalachen) në brendi të kontinetit. Ardhacakët pranojnë apo blejnë toka me çmime të ulta nga regjimi (diçka 1 dollar për 1 Morgen)// Teorit për barazi të indianëve luftohen ; Gjeneral Wayne, Anderw Jackson bijen dhe plaçkisin tokat e indianëve me vrazhdësin e paparë.
 
==1803==
2.797

edits