Dallime mes rishikimeve të "Vitviteja/Ngjarje botërore"

==1783==
* Paqa e Versait. Britania e Madhe e njehë pavarsimin e amerikanëve. Tobago/India perendimore dhe Senegambia bien nën kontrollin e Francës. Spanja merr Menorca-në dhe Florida-në.
* Britania e Madhe shënon humbjen e parë që nga koha e luftrave 100 vjeçare - njohja e pavarsimit të amerikanëve.
* Në Francë rriten kritikat ndaj "Ancien régime". Vullnetarët festohen si luftëtarë të lirisë.
* Amerika Veriore nxjerr bilancin e luftës së pavarsimit të amerikanëve: 70 000 të vrarë. Lojalistët mërgojnë në Kanadan e lartë. Mbetet i pazgjidhur problemi i "kushtetutës" (përmbledhjes së kushteve) së brendëshme, lidhja e letë shtetrore (Konfederat) rrezikohet të shkëputet.
 
==1782==
2.797

edits