Dallime mes rishikimeve të "Vitviteja/Ngjarje botërore"

==1775==
* 18 prill : fillojnë përleshjet e milicëve amerikanë me trupat britanike në ''Lexington'', të cilat zgjerohen në luftën për pavarsin e amerikës veriore (1775-83).
* Luftën për pavarsin e Amerikës Veriore nxitet nga 3 milion ardhacakë pa trupa të ushtruara ushtarake, pa para, pa mjete luftarake dhe pa një udhëheqje të përbashkët. Një pronar tokash, nga Virginia (Mount Vernon), i quajtur George Washington (1732-99) pranon nga kongresi i dytë pozitën e urdhër dhënsit kryesorë. Kundërshtarët e tij ishin 1. "Armata Koloniale Britanike" (17000 trupa, pjesërisht jo lojalë, të shitur si luftëtarë nga ana e pronarve të tyre në Hessen dhe Braunschweig ); 2. "Lojalistët" amerikanë që i qëndronin besnik Anglis; 3. "Fiset Indiane" aleat të Anglis.
==1776==
* 4 qershor : shpallja e pavarsis së 13 shteteve të bashkuara (simbolizuar në 13 shirita në flamur). Formulimi i parë i të drejtave të njeriut ("life, liberty and the pursuit of happiness") nga të cilat rrjedhë dhe " e drejta politike për rezistencë". Si çertifikatë e lindjes së nacionit të ri merret vepra e <tt>Thomas Jeferson</tt>-it (1743-1826). 4 qershori shpallet ditë feste nacionale e ShBA-së.
 
==1776==
2.797

edits