Dallime mes rishikimeve të "Vitviteja/Ngjarje botërore"

* "Paqa e Parist"
==1765==
* <tt>Vula-Tatimi-Ligji</tt> për çertifikata, gazeta, libra. Është shprehja për vendimet e aktivistëve si Pitt D. A. dhe Burke, të angazhuar për të mirë të kolonistëve e që korrën suksese të pjesërishme.
==1766==
* Tërheqja e shprehjes dhe vendimeve që nënkuptonte <tt>Vula-Tatimi-Ligji</tt>. Në vend të sajë u fut shprehja "Townshend" - ''dogana për të hyrat''. Si pasojë e kundërshtimeve ndaj këtij veprimi shpërthejnë trazirat në Boston dhe bojkoti masiv i mallrave britanike.
==1770==
* Si pasojë e kundërshtimeve ndaj tërheqjes së veprimeve të përmbledhura nën shprehjen <tt>Vula-Tatimi-Ligji</tt> shpërthejnë trazirat në Boston/Massachusetts dhe pasonë bojkoti i mallrave britanike.
** Radikalët si Samuel Adams-i (1722-1803) dhe Thomas Jefferson-i themelua në Massachusetts "komitetin e korospondencës" për organizimin e një "shkëputje nga lëvizja angleze" e cila më vonë nëpërmjet një afisheve të hedhura në ajër "Common sense" (1776) nga ana e Thomas Paine-sit fitoj një potencë të madhe shtytëse. Kërkesat për drejtëvendosje në Parlament u anashkaluan ("No taxation without representation"). Ndërsa tatimet e posaçme u tërhoqën po thuaj se tërsishtë përveq doganës për çaj, e cila i siguronte monopolin e çajit kompanisve në Indin lindore.
==1773==
* "Boston Tea Party" (Zhurka e çajit në Boston). Barra me çaj e tri anijeve u fundosë. Qeveria vendosë të bllokon portin (gjendje e jashtëzakonshme).
==1744==
* Kongresi i Parë Kontinental në ''Philadelphi''.
==1775==
* 18 prill : fillojnë përleshjet e milicëve amerikanë me trupat britanike në ''Lexington'', të cilat zgjerohen në luftën për pavarsin e amerikës veriore (1775-83).
 
==1776==
2.797

edits