Dallime mes rishikimeve të "Vitviteja/Ngjarje botërore"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: <center><big>Polibota</big><br>{{Në|Mitrovica}}</center> {|align=right width=300px |- |<tt>Polibota<br>tyneherë-sot</tt> |- | __TOC__ |- |})
 
No edit summary
|-
|}
==1721==
* Fillimi i teorive të reja mbi shtetin dhe ekonomin.
* Botohet "Leters persanes" (sq.:Letrat perse; dt.:Persische Briefe). Këtë vepër e përgatiti <tt>Montesquieu (1689-1755)</tt>, një autor i orientuar në shembëlltyren antike romake si dhe në idealizmin anglezë. Autori në këtë vepër në mënyrë ironike e kritikonë absolutizmin frëngë (francezë).
==1748==
* Botohet "De l'esprit des lois" (sq.:Shpirti i ligjërimit; dt.:Gaist der Gesetze). Është kjo kryevepra e <tt>Montesquieu (1689-1755)</tt>, një autor i orientuar në shembëlltyren antike romake si dhe në idealizmin anglezë. Në këtë vepër autori e zgjeronë kritiken e tij ndaj absolutizmit frëngë (francezë) si dhe paraqetë teorin e njohur si "Teoria e Lokes" (<tt>Lockes</tt>) mbi shpërndarjen e kontrolluar të dhunës shtetrore. ''Lirin personale'', sipas tij mund ta garanton vetem një "shtet i përmbajtur" si "Monarkia konstitucionale" në të cilën njëra dhunë t'furrë dhunën tjetër. (Administrimi) Ekzekutivi gjendet në duar të mbretit, ai paracakton perioden legjistative dhe mbanë të drejten e vetos mbi vendimet e Legjistacionit (nxijerrsit e ligjeve). Kjo detyrë zbatohet nga të përzgjedhurit e popullit si përfaqësues të tij (Sistemi representativ), dhe zbatohet nëpërmjet dy dhomave (dhoma e lartë - aristrokrate dhe dhoma e ultë - qytetarët). Nëpërmjet këtyre dy dhomave e kontrollon ekzekutivin si dhe ka të drejten mbi tatimimin. Për më pakë nga rëndësia është Jurisdiksioni (shprehja e ligjit; dhuna gjyqësore)
2.797

edits