Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

 
=====Kur janë krijuar Alpet?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Alpet janë krijuar në periudhën terciare (është periudhë e erës kenozoike) e cila ndahet në njësi më të vogla – paleogjen dhe neogjen.'' Faleminderit Ekspert. Ishte kjo gjuha e Ekspertit që në të folmenfoluren tonëe perditshme i bie para 15 milion vitevevjetesh. Alpet janë krijuar ne momentin kur sasi të mëdha të tokës së ngritur në veri e në jugë jui kanëjanë afruar njëra -tjetrës. Gjatë kësaj kohe, ata janë shtyrë nga fuqi të mëdha të ardhurakrijuara nga lëvizjet e pllakave. Si dherrjedhoje të ngriturat e tokës janë rrudhosur duke formuar një varg të rrudhosur të malevemalesh. Vendi ku sot ndodhen Alpet më parë ishte mbuluar i mbuluarteri me ujëujin e një deti të madh.
 
=====Cilët janë më të vjetër malet e larta apo të ulta?=====
Anonymous user