Dallime mes rishikimeve të "Feja dhe sekreti i saj/3"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
 
Jemi në vitet e fillimit të shekullit të ri. Në rrethin tonë, në shoqërinë tonë kemi së paku tri lloj institucione të qujtura fetare. Për të ardhur deri tek lokalizimi i ''problemit'' të shtruar duhet të shikohet a janë këto paralel të shoqërisë apo një e udhë e përbashkët e shoqërisë? Nëse këto institucione paraqiten si paralele të shoqërisë atëherë bien në kundërshtim me vetë krijuesit e tyre. Shul shqip, ato mund të jenë ç'farë do lloji por nuk mund të jenë farë e fesë.
Udha dhe paralelet e shoqërisë
 
Një shoqëri është nënbashkësi e njerzimit. Udha e një shoqërie mund të shikohet nga disa këndëvështrime. Siç është puna me kënde ato janë kulme që të vetme nuk mund të ekzistojnë. Atëherë të marrim këndvështrimin e një shoqërie nga brenda dhe nga jashtë. Nga këndëvështrimi i brendëshem, udha e një shoqërie është një drejtëzë, ndërsa nga këndëvështrimi i jashtëm ajo është një lakore.
{{faqe}}
10.849

edits