Dallime mes rishikimeve të "Hipi Zhdripi i Fizikës"

3.036 bytes removed ,  13 vjet më parë
Faqja u zëvendësua me '{{Vrlexo|Përdoruesi:Hipi Zhdripi}} /Energjia bërthamore ----'
No edit summary
(Faqja u zëvendësua me '{{Vrlexo|Përdoruesi:Hipi Zhdripi}} /Energjia bërthamore ----')
[[/Energjia bërthamore]]
----
:      '''Fizika''' gjurmon thellësisht dukurit dhe kërkon ligjet e dukurive të natyrës së vdekur dhe asaj të gjallë, ligje që kanë vlerë edhe në disiplinat tjera ekzakte.
:'''Hapësirat klasike të fizikës'''
:      '''Mekanika'''
:      ...që gjurmon lëvizjet e trupave, e forcave dhe pasojat e tyre.
:      '''Termo-dinamika''', apo mësimet mbi nxehtësinë
:      ...që gjurmon temperaturën e trupave, pranimi dhe largimi i nxehtësisë, gjendjet agregate dhe ndërrimet e tyre si dhe përçueshmërinë e nxehtësisë.
:      '''Elektro-dinamika''', apo mësimi mbi rrymën
:      ...që gjurmon vetit e trupave të ngarkuar me rrymë elektrike, magnetike; Pasojat e rrymës elektrike, formimin dhe transformimin e energjisë elektrike; qarqet elektrike dhe elementet ndërtuese të tyre.
:      '''Optika'''
:      ...që gjurmon shpërndarjen e dritës, reflektimin dhe thyerjen e saj; Figurat, veglat optike dhe ngjyrat.
:      '''Fizika bërthamore''', apo e atomit dhe bërthamës së tij
:      ..që gjurmon ndërtimin e atomeve, ndryshimet në bërthamën e tij; Vetit e rrezatimit radioaktiv; Thërrmijat elementare.
:      '''Teoritë e përgjithshme dhe të veçanta të relativitetit'''
:      '''Fizika e trupave të ngurtë'''
:      '''Fizika astronomike dhe gjeofizika'''
:      '''Biofizika'''
*[[/1]]|Fizikanët
*[[/2]]A
*[[/100]]|Në punim e sipë
==Mekanika==
{|border=0 align=right cellpadding=4 cellspacing=0 width=280 style="margin: 0 0 0em 1em; background: #f9f9f9; border: 0px #aaaaaa solid; font-size: 90%;"
|[[Figura:Forca Veprimi.PNG|190px|top|left|Forca Veprimi]]Veprimet e forcave
|-
|[[Figura:Forca Mbledhja vektoriale.PNG|190px|<hr>Mbledhja vektoriale e forcave]]<br>Mbledhja vektoriale e forcave<hr>a) dy forca me drejtim dhe kahje të njëjtë<br>b) dy forca me drejtim të njëjtë, kahje të kundërt<br>c) dy forca me drejtim dhe kahje të ndryshme
|}
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Lëvizja e forcave'''
:Dendësia #p#=m/V
:Shypja p=F/A
:Masa m=F/a
:Forca F=p*A
::F=F<sub>A</sub>+F<sub>B</sub>
::ku
:::F<sub>A</sub>=F* (b/l)
:::F<sub>B</sub>=F* (a/l)
:Momenti i forcës M<sub>b</sub>=F*l
 
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; '''Mbledhja e forcave'''
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Forca është madhësi vektoriale
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Pjesë të forcës F<sub>1</sub>,F<sub>2</sub>
:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Forca si rezulltat (rezja, rezultantja) F<sub>R</sub>
::&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Forcat me drejtim të njëjtë
==Kinematika==
==Termdinamika==
==Elektrodinamika==
==etj==
10.849

edits