Dallime mes rishikimeve të "Dy Madeleine, njera lindi me lirinë e Hebrenjeve dhe tjetra me lirinë e Kosovës"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: Madelein Bardhi nga Gjakova, pagëzuar me emrin Madelein Albright nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës nga - BEQIR SINA, Nju Jork Dy Madeleine, njera lindi me lirinë e Hebrenjeve d...)
 
No edit summary
{|class="wikitable" align=center width="820px" style="border:1px solid #8898bf; border-top:0px solid white; padding:80px 80px 40px 80px; margin-bottom:1em; text-align:left;"
Madelein Bardhi nga Gjakova, pagëzuar me emrin Madelein Albright nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës
|
|-
|
<div style="text-align:center; padding:50px 0px 0 0px;"><font size="4">Dy Madeleine,<br><br> njera lindi me lirinë e Hebrenjeve dhe tjetra me lirinë e Kosovës</font></div><br>
<div style="border:1px solid #000000; border-top:5px solid #000000; padding:0px 0px 0 0px;"></div>
<div style="text-align:right; padding:10px 30px 0px 0px;"><font size="3">'''Mga BEQIR SINA, Nju Jork'''</font></div>
<div style="border:0px solid #000000; border-top:0px solid #000000; padding:50px 0px 0 0px;"></div>
|-
|align="justify" style="padding:0px 50px 0px 50px;"|
<tt>
 
''Madelein Bardhi nga Gjakova, pagëzuar me emrin Madelein Albright nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës''
nga - BEQIR SINA, Nju Jork
 
 
 
 
Dy Madeleine, njera lindi me lirinë e Hebrenjeve dhe tjetra me lirinë e Kosovës
 
BENSONHURST - BROOKLYN (NY) "Ollbrajt nderohet me Medaljen e Artë të Lirisë", nga Kosova, medalje kjo që Presidenti i Kosovës, dr. Ibrahim Rugova, i'a dorëzoi ish-sekretares amerikane të Shtetit, Medlin Ollbrajt, më 12 qershor 2004, në 5-vjetorin e Ditës së Lirisë të Kosovës. Pas, marrjes se medaljes "Medalje e Artë të Lirisë", me të cilën e ka dekoruar që Presidenti Rugova, ajo zhvilloi edhe një takim me presidentine Kosovës, ku bisedoi për gjendjen aktuale në Kosovë.
Ish-sekretarja e Shtetit porositi që në Kosovë duhet të zhvillohet demokracia dhe kërkoi mbrojtjen dhe respektimin e të drejtave të
pakicave. "Të gjithë duan t'ju ndihmojnë. Unë nuk e përfaqësoj SHBA-në të zyrtarisht, por po flas si një qytetare amerikane dhe, shpresoj, si një mike e këtij vendi, do të bëj çdo gjë që t'ju ndihmojmë dhe, sepse ky vit është vendimtar për Kosovën", - theksoi Ollbrajt, duke thënë më pasë se" E ndiej veten kosovare".
 
Kjo thënje e saj ka shumë kuptime, - në se do t'i referohemi edhe editorialit të agjencisë së lajmeve AP (Associated Press), më 6 shkurt 2003, nga gazetari i saj William J. Kole, me titull "Reviled in many places around the world, Americans are adored in Kosovo". Jo pa qëllim pas kësaj vizite, ju kthyem edhe një her këtij editoriale të cilit pas botimit në axhesinë të madhe amerikane ju referuan thuajse të gjitha gazetat më të mëdha merikane. Të cilat, botuan të njëjtin artikull, ku shkruhet se në Kosovë amerikanët janë më të sigurtë dhe më të admiruar se në çdo vend tjetër të botës.
 
Editoriali shkruante se flamuri amerikan është prezent dhe valvitet në çdo shtëpi shqiptari të Kosovës. Një çift shqiptar nga Kosova, pas luftës me krenari, në shenjë mirënjohjeje, i kanë vënë emrin vajzës së tyre, Madeleine Albright. Editoriali citon se edhe një pallat i lartë gjashtëkatësh në qendër të Prishtënës, ka emrin dhe posterin gjigand të Presidentit Bill Klinton, kur edhe bulevardi më i madh i Prishtinës, mban emrin e Presidentit Bill Klinton.
Gjithçka kulmon në Kosovë, me vendimin e Presidentit të Kosovës, Dr. Ibrahim Rugova, i cili, ka vendosur që ndërtesa e Presidentit të Kosovës, të emitojë nga ana strukturore Shtëpinë e Bardhë "White House," dhe të thirret me të njëjtin emër. Ndërkohë, të gjitha këto argumente gjenden në Kosovë, kur shumë pjesë të botës duke përfshirë edhe vende fqinje nuk i duan amerikanët, si shqiptarët. Por, në Kosovë ndryshon gjithçka, merikanët janë më të sigurtë, më të admiruarit e më të mirëpriturit.
 
"Kur unë shoh skena të tilla, kur njërëz të ndryshëm djegin flamurin amerikan, jam thellësisht i vrarë", thotë Dr. Besnik Bardhi nga Gjakova, në ug-perendim të Kosovës, qyteti i cili, thuhet se ka edhe numrin më të madh të të vrarëve gjatë luftës e gjenocidit në vitet 1989-99.
Presidenti i Kosovës Dr. Ibrahim Rugova ia dedikon gjithë këtë mrekulli - admirimin dhe respektin që kanë shqiptarët, për Amerikën, Presidentëve Willson, Reagan, Bush Plaku, Klinton e tjer. Presideti i Kosovës Dr Ibrahim Rugova thotë: "Ne i duam amerikanët sepse ata na dhuruan lirinë që ne dëshironim". Rugova vazhdon duke thënë se "pikërishtë për këtë ka një respekt të madh dhe ideal". "Me Amerikën ne jemi të vegjël, por miq të mëdhenj që mund të bëjmë edhe punë të mëdha", thotë Rugova.
 
Pasë vizitës së ish-sekretares së Shtetit, Madelein Albright në Kosovë, gazeta kombëtare Bota sot, zhvilloj një bisedë me prindërit e vajzës Madelein Bardhi nga Gjakova, pagëzuar me emërin Madelein Albright nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
 
BOTA SOT: Dr. Bardhi, Si përjetoj ju dhe familja juaj vizitën në Kosovë, të ish-sekretares së Shtetit, Madelein Albright ?
 
 
Dr. Besnik Bardhi : Ne ishim në pushime verore në Allanya të Turqisë deri më 1 korrik. Në Gjakovë fillova punen menjëherë dhe lajmin për ardhjen e znj. Albright e kuptova nga një pacient i cili më pyeti se a do të takohemi me te. Mbeta i hutuar për një moment, nuk dija fare për ardhjën e saj në Kosovë. Në kokën time filluan të më sillen lidhjet të cilat duhet aktivizuar për të më bërë aranzhimin e takimit. U ula pran kompjuterit deri në orët e vona të mbrëmjes dhe falë internetit arrita që të dërgoj shumë letra në adresa të ndryshme elektronike. Njëra nga ato adresa ishte ajo e Institutit Kombëtar Amerikan për Demokraci në Prishitinë. Të nesërmen ndodhi mrekullia, dikush nga zyrtarët e këtij institucioni më informoj me telefon, se takimi aq shumë i pritur do të realizohet më 4 korrik, në Prishtinë, pikërisht në ditën e festës së madhe amerikane. Ishte ënderr e kahmotshme që të takoj Medlinen time të vogël me Medlinën e madhe.
 
BOTA SOT: Dr Bardhi, na tregoni sesi ju lindi ideja që të vinit emërin ish-sekretares së Shtetit, Madelein Albright, në ato momente lufte?
 
 
Dr. Besnik Bardhi : Ishte periudhë e luftës së përgjakshme, ishte viti 1999 koha e bombardimeve në Kosovë. Me bashkeshortën time, si gjithë shqiptarët, përjetuam çaste dramatike. Situatat (me duket kam lexuar diku në një liber për historinë e dramaturgjisë), nuk mund të shpjegohen me fjalë. Nuk do të mundja t'i shpjegoj, edhe sikur të isha shkrimtar. Vdekja rrinte pran nesh. Varej kush nga ne,të gjithë shqiptarët, nga cili pozicion e shihnim vdekjen, dhe natyrisht, në çfarë distance. Na doli pengesa të mund të largoheshim për në Shqipëri, bashk me të tjerët. Ime shoqe mbante shtatzënësi të rëndë.
Atëherë jemi betuar se nëse lind djal do ta pagëzojmë Klinton, e nëse lind vajzë,do të ketë emrin e të madhërishmës znj. Albright.
 
Kjo duhet të bëhëj vetëm për arsye morale, si shenjë falënderimi dhe mirënjohjeje deri në amshim, ndaj miqve tanë amerikan, që nuk kursyen asgjë vetëm që ta shpëtonin nga shfarosja popullin shqiptarë në Kosovë. Pas shtat dështimeve të njëpasnjëshme, kësaj radhe ndodhi mrekullia. Më 01.11.1999, me sectio cesarea, lindi një vajzë ëngjëllore, e cila deshi fati dhe qëndroj në këtë botë dhe ta shijoj jetën në Kosovën e lirë. Vajza ime gjakonte Kosoven e lirë. U lind vështirë , si lind edhe liria. Zoti e bekoj familjen time më lindjen e Medlinës së vogël. Ky fëmijë padyshim është dhuratë nga Zoti në qiell dhe misinonarët e tij në tokë. Menjëherë pas lindjës së vajzës, më lindi ideja të shkruaj një letër në adresë të znj.Albright, ku do ta njoftoja atë se çka më frymëzoj ta pagëzoj vajzën time me emrin e saj. Letra u pranua në States Departëment. Atë ia dorëzoi znj. Albright personalisht z.Ilir Zherka. Është interesant të theksohet edhe një shkrim që u publikua më 21.11.1999, në gazetën e Floridas " S.Petersburg Times ", me titull " Foshnja kosovare me emër të Albrightit" i autorës S.T.Martin. Aty mes tjerash citohet dhe deklarata e zëdhënësit të Shtëpisë së Bardhë, z.James Rubin, i cili deklaron: "Jam i sigurt se sekretarja Albright do të jetë shumë e prekur kur të njoftohet se një familje kosovare e nderon atë në këtë mënyrë. Pas një kohe të shkurt pasoj përgjegja me një letër nga z.Albright, ku ajo shpreh knaqësinë dhe gëzimin për këtë ngjarje dhe i dërgoi gjithashtu Medlinës së vogël një foto me përkushtim. Foto e kësaj zonje të madhe do të jetë përjetësisht e varur në dhomën e Medlinës, si relikt i çmuar dhe i shenjtë.
ta shijoj jetën në Kosovën e lirë. Vajza ime gjakonte Kosoven e lirë. U lind vështirë , si lind edhe liria. Zoti e bekoj familjen time më
lindjen e Medlinës së vogël. Ky fëmijë padyshim është dhuratë nga Zoti në qiell dhe misinonarët e tij në tokë. Menjëherë pas lindjës së
vajzës, më lindi ideja të shkruaj një letër në adresë të znj.Albright, ku do ta njoftoja atë se çka më frymëzoj ta pagëzoj vajzën time me
emrin e saj. Letra u pranua në States Departëment. Atë ia dorëzoi znj. Albright personalisht z.Ilir Zherka. Është interesant të theksohet
edhe një shkrim që u publikua më 21.11.1999, në gazetën e Floridas " S.Petersburg Times ", me titull " Foshnja kosovare me emër të Albrightit" i autorës S.T.Martin.
Aty mes tjerash citohet dhe deklarata e zëdhënësit të Shtëpisë së Bardhë, z.James Rubin, i cili deklaron: "Jam i sigurt se sekretarja
Albright do të jetë shumë e prekur kur të njoftohet se një familje kosovare e nderon atë në këtë mënyrë. Pas një kohe të shkurt pasoj
përgjegja me një letër nga z.Albright, ku ajo shpreh knaqësinë dhe gëzimin për këtë ngjarje dhe i dërgoi gjithashtu Medlinës së vogël një
foto me përkushtim. Foto e kësaj zonje të madhe do të jetë përjetësisht e varur në dhomën e Medlinës, si relikt i çmuar dhe i shenjtë.
 
 
BOTA SOT: Po Madelein Bardhi nga Gjakova, si ndjen veten me emërin Madelein Albright nga SHBA-s, ?
 
 
Dr. Besnik Bardhi : Janë gjëra të habitshme në këtë jetë, Medlina shqiptare nga Gjakova ka qëndrim shumë dinjitoz dhe është shumë e
lumtur dhe krenare për emrin e bukur që ka trashëguar nga një figurë e shenjtë në historinë e re të Kosovës, si është z.Albright. Ajo është shumë mirë e informuar kush është kjo zonjë e madhe dhe çfarë rëndësie ka për popullin shqiptar në Kosovë..
 
 
BOTA SOT: Si u takuan Medlina amerikane( ish-sekretarja e Shtetit, Madelein Albright) dhe ajo shqiptare(Madelein Bardhi) në Prishtinë,
 
BOTA SOT: Organizatorët e takimit kishin parashikuar që takimi i parë të bëhët në foaje?.
 
 
Dr. Besnik Bardhi : Po, së pari në foajen e pallatit të Rinisë dhe sporteve në Prishtinë, e pastaj sipas protokolit duhej ti dhuroj një
 
BOTA SOT: Çfarë thonë shokët e shoqet e sajë, të afërmit e tu dhe qytetarët e Gjakovës, po Kosova?
 
 
Dr. Besnik Bardhi : E tërë Kosova është e njoftuar që në ditët e pasluftes për Medlinen shqiptare nga Gjakova, nga shtypi vendor dhe ai amerikan. E vërej që të gjithë e thërrasin më shumë dashuri dhe ngrohtësi emrin e sajë. Shifet qartë në çdo shqiptim të ketij emri
gjithë ata fëmijë kan njohuri pse ajo mban atë emër.Të gjithë jemi krenar për te dhe emrin që ajo trashëgoj, jo vetem familja ime, qyteti
im por e tërë Kosova.
 
 
BOTA SOT: Çfarë lidhjesh kanë mbetur tani pas takimit të Prishtinës dhe njohaj ish-sekretares së Shtetit, Madelein Albright me Madelein
vetem të Medlinës së vogël, të familjës sime, por të tërë Kosovës për miqtë tanë dhe për dashurinë që ndjejmë për SHBA-t, si prijetare në
mbrojtjen e vlerave demokratike dhe njerëzore në botë. Juve ju dëshiroj suksese në punë të mëtejme.
</tt>
|}
10.849

edits