Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
 
Rreth 90% e tërmeteve janë tektonike, pra me lëvizjen e pllakave tektonike të vendosura afër kores së tokës rreth 40 km në thellësi, ndërsa 10% vullkanike dhe tektonike. Banorët duhet të mos përfshihen nga paniku, pasi godinat e ndërtuara pas viteve ‘80 nuk kanë probleme të paktën deri në 6 ballë.</tt>
|-bgcolor=#ABCDEF9BBDDF
|align="center" width="90%"|<tt>Tërmeti i 30 nëntorit 1967 me epiqendër në Malin e Zylit Gollobordë me Io=IX ballë shkaktoi dëme të mëdha në Dibër, Librazhd dhe Elbasan.</tt>
|-bgcolor=#ABCDEF 8BADCF
| align="center" width="90%"|<tt><u>Ekspert gjeografi na shkruan</u>:<br> '''[[Tokajon/Fjalorthi#Dh|Dheu]]'''<br> Lëndë e imët dhe e përderdhshme, që përbën shtresën e sipërme të tokës - steresë. Është krijuar nga thërmimi mekanik dhe kimik i bazës shkëmbore nga faktorë klimatikë, kimikë, biologjikë etj.</tt>
|-bgcolor=#ABCDEF 7B9DBF
| align="center" width="90%"|<tt><u>Ekspert gjeografi na shkruan</u>: '''[[Tokajon/Fjalorthi#M|Moreanë]]'''<br>është lëndë e copëzuar ( gurë, zall, rërë, lym) mbi akullnajë, në brendësi dhe nën akullnajë ( morenë e lëvizshme) ose në mbarim të akullnajës luginore ( morenë palëvizshme).</tt>
|-bgcolor=#ABCDEF6B8DAF
| align="center" width="90%"|<tt><u>Ekspert gjeografi na shkruan</u>: '''[[Tokajon/Fjalorthi#E|Erosioni]]'''<br> është proces i shpëlarjes dhe i gërryerjes nën veprimin e ujërrjedhave, nën veprimin e akullnajave quhet abllacilon ose ekzarcion, nën veprimin e erës – deflacion, nën veprimin e valëve të detit dhe oqeanit – abrazion.</tt>
|}</center>
10.849

edits