Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

No edit summary
{{dygishta}} Nga harta duket qartë se Shqipëria ndodhet në një rajon aktiv sizmik me tërmete me intensitet Io=VIII ballë për kushte mesatare të truallit. Nga studimi që është realizuar, sipas inxhinierit Lulzim Shahinajt, zonat aktive sizmike të përcaktuara në Shqipëri janë: Janinë – Adriatik (gjatësore) Shkodër – Mat - Bilisht (gjatësore), Korçë - Peshkopi (gjatësore), Shkodër – Pejë (transversale) Lushnjë – Elbasan–Dibër (transversale) dhe Vlorë-Tepelenë (transversale) veçanërisht zona e Funarit dhe zona e Çermenikës në segmentin Elbasan-Dibër janë edhe epiqendra që kanë një rezonancë të fuqishme dhe për pasojë lëkundjet janë më të fuqishme përreth kësaj zone.
 
=====Çka ka ndodhë më 1920 në Elbasan?======
{{dygishta}} Në Elbasan në vitin 1920 janë shkatërruar 173 ndërtesa, janë dëmtuar 1790 ndërtesa, janë këputur gjitha minaret e xhamive dhe janë dëmtuar rëndë muret e kalasë. E gjithë kjo kërdi ka ndodhur si shkak i një tërmeti që e ka goditur qytetin e bukur.
 
10.849

edits