Dallime mes rishikimeve të "Gjuha jonë/Paranjohuri/6"

No edit summary
 
{|width=600px style=""
|-
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.86]]
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.87]]
|-
|''Sa është ora?''<br>Tani është ora tetë. ''ose''<br>Është ora tetë.
|''Sa është ora?'' ose<br>''Sa e keni orën, zotëri (zonjë)?''<br>Ora është tetë e njëzet. ''ose''<br>Tetë e njëzet.
|-
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.88]]
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.89]]
|-
|''Sa është ora, ju lutem?''<br>Ora është tetë e një çerek.
|''Sa është ora, Beni?<br>Ora është dhjetë pa dhjetë minuta. ''ose''<br>Dhjetë pa dhjetë.
|-
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.90]]
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.91]]
|-
|''Sa do të jetë ora vallë?''<br>Ora po shkon dymbëdhjetë, është <br>plotë dymbëdhjetë pa një minutë.
|colspan="2"|<center>''Sa është ora tani?''</center>
|-
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.92]]
|[[Figura:libriHorloge.jpgsvg|120px100px|gjf.93]]
|-
|Ora është dy pas mesnate ''ose''<br>Dy e natës.
Vaktet e ditës janë: '''mëngjesi, dreka, darka'''.
 
Në mëngjes (ora gjashtë deri në orën dhjetë) përshëndetja është: '''mirëmëngjesmirëmëngjesi'''
 
Nga ora dhjetë deri në ornorën gjashtë pas dreke përshëndetja është: '''mirëdita''' ose '''tungjatjeta''' (kur takohemi) dhe '''ditën e mirë!''' (kur largohemi).
 
Nga ora 12 deri në orën 14 ose 15 (kur largohemi) përshëndetja është: '''drekën e mirë!'''
Elioni bleu një orë dore të re. Ora e Elionit është e rrumbullakët. Ajo ka një fushë të bardhë dhe tre akrepa: akrepin e vogël që tregon orët, akrepin e madh që tregon minutat dhe një akrep shumë të vogël, i cili tregon sekondat.
 
<center>[[Figura:libriWall clock.jpgpng|120px|gjf.94]][[Figura:libriEier-Uhr.jpg|120px|gjf.95]][[Figura:libriHamilton 505.jpgJPG|120px|gjf.96]]</center>
 
Ka disa lloje orësh: orë muri, orë tryeze, orë dore etj.. Orët e dorës për burra janë më të mëdha se orët e dorës për gra. Ora e qytetit. Orë me zile. Pra, ka orë muri, orë tryeze, orë dore për burra, orë dore për gra. Kur ora nuk shkonëshkon mirë, shpiem tek orëndreqësi.
 
{|align=center width=600px
:''Djali'': Treni arrin në Durrës në orën tetë e pesë.
:''Nëna'' : Për sa orë arrin treni në Pogradec?
:''Djali'': Në pogradecPogradec treni arrnarrin pas pesë orësh.
:''Nëna'' : Sa orë zgjatë puna?
:''Djali'': Puna zgjatë tetë orë.
:''Nëna'' : Në ç'orë hapen zyretzyrat? ''ose'' Në ç'orë fillon puna?
:''Djali'': Zyrat hapen në orën tetë. ''ose'' Puna fillon në orën tetë.
:''Nëna'' : Dhe në ç'orë mbyllnmbyllen?
:''Djali'': Zyrat mbyllen në orën tre pas dreke (ose në orën pesëmbëdhjetë)
 
2.824

edits