Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Njeri e kufi/2"

 
=====Cili lumë quhet "djepi i civilizimit"?=====
{{dygishta}} Nëse për kulturë marrim gjallërimin e përbashkët të më shumë kopeve-grupeve të njerëzve dhe ndërtimet e mësimet e përbashkëta të tyre atëherë kulturat e tilla gjuhetduhet të kërkohenkërkuar rreth vendtakimit të grupeve të njerëzve - buzë tokës, lumenj, liqe e det. Kulmi i vendtakimeve të tilla në Azi ka filluar që moti - në anën e errët të historisë që dimë ne. Këtu për historianët dallohet ''çerek hëna'' - sipërfaqe e tokës që ka këtë formë. Lumenjtë Eufrat dhe Tigrit të mesit të botës - ''Mezopotanis'', ishin pikënisje e përhapjes së ''kulmit'' të shumuesëve - ''Sumerëve'' dhe baballarëve të tyre - ''Babilionëve''. Një kulm tjetër, strehë e gjallërisë së më shumë njerëzve ishte edhe në Indi pranë një lumi në Pakistanin e sotëm.
 
=====Çka është "Kalimanta" e çka është "Borneo"?=====
10.849

edits