Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Njeri e kufi/2"

 
=====Po në cilin shtet fliten më së shumti gjuhë?=====
{{dygishta}} Shumica e shteteve në Azi nuk janë shtete të një kombi. Kufiri i shumicës së tyre nuk është i krijuar nga natyra por nga njeriu - njeriu lakmon të sundojë. Në kufi të shteteve aziatike, rol të madh kanë luajtur evropianët nëpërmjet ''tregtisë''-detare dhe arabët nëpërmjet ''fesë''-tokësore. Kjo ka shkaktuar që në shumë shtete si gjuhë zyrtare të fliten gjuhët evropiane, në objekte fetare arabishtja ndërsa popujt në rrethin e tyre të flasin gjuhet e tyre natyrore - nga vullneti i të madhit Zot. Shembull më i mirë i një përzierje të tillë është India. Aty, zyrtarisht janë të regjistruara 14 gjuhë ''kryesore'', 160 gjuhë ''të vogla'' dhe diku 700 dialekte. Gjuhë zyrtare është gjuha Hindu dhe shumë banorë të Indisë flasin anglishten si të ishte ''gjuhë e nënës së tyre''.
 
=====Kam lexuar për "Khyberpas"=====
=====Rruga e mëndafshit është e mëndafshtë?=====
10.849

edits