Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Ujë e lumë/3"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
|
=====Si studiohet përfundi detit?=====
{{dygishta}}Studimi i nën detit dhe nën oqeanit, mund të bëhet në disa metoda. Kështu janë të njohura metoda e EhosJehonës - tingull i lësuarlëshuar nga anijet, metoda e zbirimitzhbirimit si dhe metoda e zhytjes. Kuptohet që këto studime janë të kushtueshme. Për shembull, për metodën e zhytjes duhet të përdoren barka zhytëse që ne zakonisht i quajmë nëndetëse.
 
=====Çka është lumi?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]:''Lumi është rrjedhë e madhe ujore. Nga burimi deri te grykderdhjagrykëderdhja në ndonjë lumë tjetër, liqen apo det, lumenjtë e marrin ujin nga përrenjtë dhe burimet dhe me rrjedhjen e tyre formojnë shtratin e lumit.''
 
=====A mund të shkojë lumi tepërpjetë?=====
 
=====Si thonë gjeografët kur lumi derdhet në lumë ?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Vendi ku lumi shkarkon (derdhet ) ujërat në ndonjë lumë tjetertjetër, liqen, det apo oqean quietquhet ''grykëderdhje'' e lumit.''
 
=====Si rritet lumi?=====
 
=====Ku përfundon lumi? =====
{{dygishta}} [[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Lumi përfundon aty ku derdhet në ndonjindonjë lum tjetertjetër apo në liqe ose det.''
 
=====Lëvizin lumenjtë më shpejt afër detit? =====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Delta e lumit quhet forma karakteristike grykëderdhjes së lumit. Delta më e njohur është delta e lumit Nil, e cila ka marrë emrin nga shkronja greke e të njëjtës formë delta (Δ) dhe kështu përdorët për deltat tjera në botë.''
 
=====Pse disa delta të lumenjëvelumenjve janë më të mëdha?=====
 
=====Pse lumi "gjarpëronëgjarpërojë" lumenjtë? =====
 
=====Si rritet shpejtsiashpejtësia e ujit të lumit? =====
 
=====Çka është dega e vdekur e lumit?=====
 
=====Çka është hapsirahapësira e vërshimit të lumit? =====
 
=====Çka janë "Kanjonet"? =====
{{dygishta}} [[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: '''''Kanion,~i'''. Është luginë e thellë me shpate gati vertkalevertikale ose vertikale ( 70-90 shkallë) , të larta mbi 1 000 m dhe me fund të ngushttëngushtët vetëm disa dhjetradhjetëra metra, të cilin rëndom e përbën vetëm shtrati i lumit.''
 
=====Cili është lumi më i gjatë?=====
 
=====Cili është lumë i ynë më i gjatë ?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]:'' '''Lumi Drin''' është lumi më i gjatë i trojeve shqiptare. Ai derdhet në Detin Adriatik, afër Lezhës dhe ne lumin e Bunës, degë qe u formua pas një përmbytjeje në shekullin e 19. Drini formohet afër qytetit të Kukësit me bashkimin e dy degëve kryesore të tij: Drinit të Bardhë që buron afër Pejës, Kosovë dhe Drinit të Zi që buron në Shën NaumiNaum, Maqedoni.''
 
=====A mund të shkojë lumi tepërpjetë?=====
 
=====Sa depërton uji i lumit në detëdet?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Prurje maksimale lumit AmazonAmazona në grykëderdhje arrinëarrin 300 000m000 m kub ujë në sekondsekondë. Kjo sasi e madhe e ujit të ëmbël shkakton fenomenin e rrjedhës së ujit të ëmbël deri 400 km largësi nga grykëderdhje.''
 
=====Sa i moçëm është uji i pijëshëmpijshëm?=====
{{dygishta}} Lumenjtë hynë në qarkun e ujit të tokës. Uji që ne e pimë, është së paku tre mliardmiliard vite i moçëm. Në atë kohë, për herë të parë filluan rreshjetreshjet e shiut në tokë. Po nga ajo kohë qarkullimi i ujit të tokës nuk është ndaulurndalur dhe uji që pimë ne sjelletsjellët brenda këtij qarku. Nëse e zë ujin në pika të caktuara të këtij qarku ai mund të freskojë mendjen.
| valign="top" width="300px" bgcolor=#ABCDEF|
<center>
10.849

edits