Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

=====Çka ëshë Erosioni?=====
{{dygishta}} Nuk e di, duhet pyetur Ekspert gjeografin.
Erozioni (lat. erodere – shpërlarje), është proces i shpërlarjes dhe i grryerjes nën veprimin e ujërrjedhave, nën veprimin e akullnajave quiet abllacilon ose ekzarcion, nën veprimin e erës – deflacion, nën veprimin e valëve të detit dhe oqeanit – abrasion.
 
=====Çka kuptojmë ne me Erosion?=====
{{dygishta}} Pra ky erosioni qenka shpërbërja e gurëve dhe dheut nëpërmjet frymës, ujit dhe të ftohëtit. Kjo shpërbërje mund të luhet brenda një kohe të shkurtë (brenda disa viteve) apo edhe të zgjasë brenda shekujve. Kjo fjalë doka të thotë "të jeshë i gërryerë". Erosioni ndodhë në çdo kohë pa ndërprerje - nëpërmjetë rrëhqitjeve, nxehtësisë së diellit apo rrahjeve të shkaktuara nga valët e erërave, e shiut, e lumenjtë dhe të detit. Erosioni është gëdhendësi i pejsazhit të tokës - pikturë e mbaruar she e pa përfunduar.
350

edits