Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

 
=====Si vije deri tek rrëshqitja e tokës?=====
{{dygishta}} Deri tek rrëshqitja e tokës vije kur rrëqetë toka!? Në mesë të kësaj periudhe ndodhë diçka tjetër. Nga mali te poshtë fillon që të rrëshasin shtresa të ngurta të dheut apo shtresa të baltës. Shkaktar i saj kryesisht janë aktivizimet e vulkaneve. Lëvizjet e tokës pastaj shkaktojnë tundjen e maleve dhe nga to bien shtresat që ende nuk kanë ''lëshua rrënjë''. Rrëshqitjet e tilla mund të përdhosin fusha të tëra - ka ndodhur edhe qytet.
 
=====Çka është fusha e varrosur?=====
{{dygishta}} Nuk e di. Mirëpo duke lexuar [[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjegrafin]] pashë shpjegimin e fjalës së gjeografëve : Epirogjeneza dhe erdha në konkludim se kjo ka të bëjë diçka me fushat e vorrosura. Këto fusha duhet të ketë qenë pjesë e një fushe, një copë e së cilës është "vorrosur" (rrëshqitur - një nivel më poshtë) si pasojë e epirogjenezës, ashtu që anashë "fushës së vorrosur" kanë mbetur dy pjesët tjera. Rasti më i popullarizuar është vorrë fusha e afrikës në jugë të saj. Kjo fushë shtrihet për disa mijëra kilometra, nga veriu nëpër jug në lindje të afrikës. Shkencëtarët thonë se përshkakë të vorrosjeve të tilla, pas disa miliona vjetësh, nga kontineti i Afrikës do të shpartallohet disa pjesë.
10.849

edits