Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

 
=====Kur janë krijuar Alpet?=====
{{dygishta}}[[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjeografi na shkruan]]: ''Alpet janë kruijuar në periudhën terciare (është periudhë e erës kenozoike) e cila ndahet në njësi më të vogla – paleogjen dhe neogjen.'' Faleminderit Ekspert. Ishte kjo gjuha e Ekspertit që në të folmen tonë i bie para 15 milion viteve. Alpet janë krijuar kur sasi të mëdha të tokës së ngritur në veri e në jugë ju kanë afruar njëra tjetrës. Gjatë kësaj kohe janë shtyerë nga fuqi të mëdha të ardhura nga lëvizjet e pllakave dhe të ngriturat e tokës janë rrudhosur duke formuar një vargë të rrudhosur të maleve. Vendi ku sot ndodhen Alpet më parë ishte i mbuluar me ujë të një deti të madhë.
 
=====Cilët janraë më të vjetër malet e larta apo të ulta?=====
10.849

edits