Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Planeti/4"

 
=====Si prodhohen sot hartat?=====
{{dygishta}} Kryesisht duke u bazuar nga të dhënat e rexhistruara nga fluturimi e sipër ose sateliti. Fotografitë e tilla japin të dhëna themelore për vendet dhe detërat. Deri në vitet e shtatëdhjeta pësrshembullpër shembull, vetëm një çerekë i sipërfaqës së Perusë ka qenë i rexhistruar në hartat e saktësisë së lartë. Fotosatelitët, një punë të tillë e përfundojnë brenda tre minutave. Risia në këtë drejtim është përpilimi i hartave tridemensionale vizuale që na paraqesin gjendjen me saktësi deri në 10 kilometra brenda ditës (ndoshta edhe orës). Për këtë qëllim përdorën radarët me rreze të ndryshme dhe për llogaritjen dhee përpniminpërpunimin e të dhënave të nxierrura, përdoren kompjutorë gjigantgjigantë ose të vegjël të lidhur ndërmjet veti në lidhje vektoriale - një makinë e till harxhon rrymë sa banorët e Nju Jorkut, paramendo problemin e ajrosjes.
 
=====Pse Grinlanda është aq e madhe?=====
10.849

edits