Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/5"

 
=====A hapin gropa fontanat?=====
{{dygishta}} Si duket gropa nuk hapin. Por përderisa uji e shpërthenë sipërfaqen e tokës, pas veti sipërfaqja merr forma të ndryshme si të topit apo të grykës së ngjajshme me grykën e vullkanit - kraterin. Deri tek kjo formë vije përshkakë se uji në vete ka minerale ë cilat hedhen së bashku me ujin, dhe kur bien në tokë, uji thahet e mineralet si mbeturin e tij.
 
=====A është e mundshme gjallëria pa dhe?=====
{{dygishta}} Jeta, siq e njohim sot, jo - pa dhe është e pamundëshme. Pjesa më e madhe e bimëve rriten në dhe, dhe nga ai marrin ushqimin e tyre. Kafshët ushqehen me bimë. Mikrobet, bakteriet e organizmat tjerë të vegjël shkapërderdhin coftinat dhe bimët e vyshkëta nëpër dhe. Kështu copëzat e shkapërderdhura shërbejnë si ushqimë për bimët dhe e mbyllin qarkllimin natyrorë të jetës në tokë.
10.849

edits